Australija na nogama: Policija pretresala redakcije i kuće novinara koji su pisali o ratnim zločinima u Avganistanu

Australijska policija upala je u redakcije dva medija, što je izazvalo nezadovoljstvo širom sveta

  • 5

Federalna policija Australije pretesla je prethodnih dana redakciju medija ABC news, kao i kuću političke urednice "Sandej telegrafa" Anike Smetharst, kako bi ispitali njihovo pisanje i pretražili na osnovu čega su kreirali tekstove, prenose lokalni portali. Javnost i mediji širom sveta osudili su ovakav gest policije koji, prema tvrdnjama mnogih, predstavlja atak na slobodu medija.

"AVGANISTANSKI DOSIJE"

Policija je dolaskom u redakciju ABC istakla da ima nalog za pretres povodom rada izvršnog producenta Semjuela Klarka i novinara istraživača Denijela Ouksa. Oba reportera bili su autori tekstova iz jula 2017. godine kada su pisali o "avganistanskim dosijeima".

Priča je bila zasnovana na stotinama stranica dokumenata tajnih službi do kojih je ABC došao, a pisano je o aktivnostima elitnih specijalnih jedinica austrlijskih snaga u Avganistanu.

U tekstovima se navodi da su austrlijske trupe nezakonito ubijale civile na teritoriji te zemlje, čime su prekršili pravila ratovanja i počinili ratne zločine.

Dokument iz 2014. godine, na koji se pozvao ABC, navodi da su komandanti specijalnih jedinica ostali nemi na dešavanja u Avganistanu i da nisu izvodili pred lice pravde vojnike koji su ubijali nenaoružane muškarce i decu.

U dokumentima se navodi na da su na avganistanskom tlu dejstvovala dva odreda specijalnih jedinica: "SAS" sa bazom u Pertu i "Komando regiment" čije je sedište u Sidneju.

Izvršni direktor medijske kuće ABC istakao je da je potez policije bio krajnje neobičan, a izrazio je zabrinutost da bi takav postupak mogao direktno da utiče na slobodu medija i prikrivanje saznanja o dejstvima vojnih i paravojnih snaga ove zemlje.

- ABC stoji iza svojih novinara. Štitiće njihove izvore i nastaviće da izveštava bez straha ili naklonosti po pitanju dejstava snaga nacionalne bezbednosti i obaveštajnih službi, ukoliko je to u javnom interesu - rekao je Anderson.

Policija je tokom jučerašnjeg dana "pročešljala" više od 9.200 predmeta iz arhive, a zanimljivo je to da kancelarije Klarka i Ouksa nisu pretresane.

PRISLUŠKIVANJE GRAĐANA AUSTRALIJE

Pretres kuće urednice politike "Sandej telegrafa" Anike Smetharst dogodio se u utorak, a razlog toga tekst u pomenutom mediju, koji je objavljen 2018. godine. Članak se odnosio na predložene izmene zakona o špijunaži, čime bi se automatski dozvoljavalo prisluškivanje građana Australije bez njihovog znanja.

To je otkriveno na osnovu tajnih pisama iz Departmana za unutrašnje poslove i odbranu, na osnovu kojih se daju znatno veća ovlašćenja Australijskoj sajber agenciji (ASD) u prisluškivanju.

Australijska policija, Melburn Australijska policija; Foto: Tanjug/AP/AAP

Majkl Miler, izvršni direktor kompanije "News Corp", pod čije vlasništvo spada "Sandej telegraf", osudio je upad policije u kuću Smetharstove.

- U njen dom je nenajavljeno ušlo sedam policajaca i sedam sati su joj pretresali kuću i pretraživali njene lične stvari. Čak su joj kopali i po eletričnom šporetu, ormarićima u kupatilu, kuhinjskim fiokama i fiokama u kojima se nalazio donji veš. Ovakav postupak nedvosmisleno predstavlja zastrašivanje - rekao je Miler.

Direktor je dodao da je pretres kuće novinara takođe predstavlja atak na slobodu medija.

- Ovo je uvreda za slobodu štampe i svesno prikrivanje istinitih informacija od značaja za javnost o kojima ne sme da se zna.

Miler je dodao da je korporacija "News Corp" nesumnjivo stala uz svoju novinarku, a takođe je izrazio solidarnost sa redakcijom ABC.

Ovakva postupanja policije osudili su mediji širom Australije, a BBC je prenoseći ovu informaciju izrazio "duboku zabrinutost" zbog upada policije u medijske kuće.

(Telegraf.rs/News.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    6. jun 2019 | 14:55

    Vredja ih istina lepo su ljudi napisali da su ubijali neduzan narod i da nisu pisali svet zna nisu samo oni nego i nemacka amerika i ostale nato zlocinacke zemlje koje su i danas tamo.

  • Mirjana

    6. jun 2019 | 14:50

    E bas svi su na nogama pojedose se živi. Ko vam šalje ovakve pateticne izveštaje iz Australije? Mnogo ih to interesuje i mnogo ih je "potreslo". Ma niko ne daje pet para - niko o tome uopšte ne govori. Još jedna priča "to be killed".

  • Jeretik

    6. jun 2019 | 23:57

    Koncept zapadne slobode govora i mišljenja, slobodno govorite ono što mi mislimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA