≫ 

Tramp razmatra povećanje carina na uvoz francuskih vina: "Skupo nam naplaćuju, nije pošteno"

Predsednik SAD želi da "ispravi nepravdu" kada su u piitanju tarife za uvoz vina iz Francuske

  • 4

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je odnos u carinama na uvoz i izvoz vina sa Francuskom nepravedan. Smatra je ta evropska zemlja skupo naplaćuje uvoz američkih vina, dok francuski vinari nemaju takav problem kada je u pitanju transport njihove robe na američko tržište i da tu "nešto mora da se promeni".

Tramp je obećao da će učiniti nešto u vezi sa "nepravednom situacijom s francuskim vinom" koje se uvozi u SAD praktično bez carina, dok Francuska nameće carine na vino SAD-a, prenosi "Sputnjik".

- Francuska nam skupo naplaćuje za vino, dok mi vrlo malo naplaćujemo uvoz njihovih pića slične vrste - rekao je Tramp u intervjuu za "CNBC" u ponedeljak, nakon prošlonedeljne posete Normandiji.

- Vlasnici vinarija iz Kalifornije dolaze kod mene i kažu: "Gospodine, mi izdvajamo mnogo novca da bismo stvorili mogućnost da se naše vino prodaje u Francuskoj, a vi njihove proizvode puštate bez probelma. Francuska vina su odlična, ali imamo i vrhunska vina. Nije fer". Mislim da zaista nije pošteno, moraćemo da učinimo nešto povodom toga - istakao je Tramp, navodeći reči američkih vinara.

Donald Tramp Tramp bi mogao da poveća carinu za uvoz francuskih vina; Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik se još u novembru žalio da Francuska skupo naplaćuje tarife za vino iz SAD-a i da je zbog toga američkim vinarima teško da prodaju vina u Francuskoj. Sa druge strane, rekao je Tramp, francuska vina vrlo lako i bez skupih tarifa dolaze do američkog tržišta.

SAD naplaćuju tarifu od pet dolar centi za bocu vina od 750 mililitara, dok cena za uvoz šampanjca iznosi 14 centi, podaci su Instituta za proizvodnju i transport vina iz Kalifornije, navodi Blumberg.

Tarifa Evropske unije za uvoz vina sa područja izvan Evrope kreće se od 11 do 29 centi po boci.

- Visoke carinske stope predstavljaju jednu od najrestriktivnijih prepreka za izvoz vina iz SAD-a - navodi Institut.

Prema pisanju Blumberga, SAD je trenutno "najveći klijent za proizvođače vina iz EU", a 2017. godine Amerika je otkupila gotovo trećinu izvoznog bloka.

S druge strane, SAD u EU izvozi samo 16 odsto proizvoda ovog pića.

(Telegraf.rs/Sputnjik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beast

    12. jun 2019 | 10:14

    Propadate vi polako, ovo su ocajnicki trzaji. Nema vise para za finansiranje skupe vojske i trke u naoruzanju.

  • Joca

    12. jun 2019 | 08:05

    Sledeći proizvodi koji će biti pod povećanim režimom carina za robu iz sveta su; toalet papir(mnogo s*** pa ga troše), ulošci, kondomi, papirne maramice, osveživači prostorija toaleta, a oni će Evropi uvaljuvati tankere sa tečnim gasom po enermno visokoj ceni, naftu, oružje ...

  • DRagutin

    13. jun 2019 | 02:22

    Gospodine Trampe uvedite vi Amerikancima akcize na gorivo i to jedno 3-4$ po galonu ! I eto punog budzeta za sve i svasta! Gde jos ima u svetu da drzava sa 320 miliona stanovnika ima 200 miliona vozila... Tako da manite se carina na vino itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA