≫ 

Bivši radnici Černobilja o nuklearnoj katastrofi: Ono što se dešavalo u realnosti bilo je mnogo interesantnije i fantastičnije (VIDEO)

Serija dramatizuje nesreću koja se dogodila u noći 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, tadašnjem SSSR-u, kada je eksplozija reaktora izazvala najstrašniju nuklearnu katastrofu na svetu

  • 2

Mini-serija HBO "Černobilj" podigla je toliko prašine da o njoj ne prestaje da se govori ni nakon poslednje, pete epizode, a mišljenja su podeljena. Dok neki misle kako je serija verno dočarala šta se dogodilo u noći i nakon nuklearne katastrofe u Černobilju, drugi smatraju da nije realistično prikazala jedan od najstrašnijih događaja u ljudskoj istoriji. Evo šta o njoj kažu bivši radnici Černobilja.

Serija dramatizuje nesreću koja se dogodila u noći 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini, tadašnjem SSSR-u, kada je eksplozija reaktora izazvala najstrašniju nuklearnu katastrofu na svetu.

O seriji koja je privukla veliku pažnju gledalaca širom sveta govorili su i bivši radnici Černobilja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Svako umetničko delo stvara svoju realnost. Prema ovome što sam video, ova serija je najbliža stvarnim događajima, ali je i dalje veoma daleko od stvarnosti koju ja znam - rekao je Serhij Mirnij.

Mirnij je radio u kontrolnom centru Černobilja i bio je među onima koji su poslati da sakupljaju radioaktivni otpad. Prve radnike tokom vanrednog stanja zvali su likvidatorima.

- Mogu vam reći kao svedok događaja u Černobilju, ono što se dešavalo u realnosti bilo je mnogo interesantnije, emocionalnije i fantastičnije nego što se može zamisliti - istakao je Mirnij.

Više od 30 vatrogasaca umrlo je od poslednica akutne radijacije, a 15 dana gašena je radioaktivna vatra u Černobilju.

- Ne razmišljam mnogo o tome da li je realistično, ali je duh filma svakako koristan za publiku. Mnogi detalji su bili drugačiji. Nije uopšte bilo tako, ali atmosfera je ta - rekao je Serhij Parašin, takođe nekadašnji radnik nuklearne elektrane.

Mini-serija pokazuje borbu među zvaničnicima koji su se nosili sa nesrećom.

- Zvaničan stav države je da globalna nuklearna katastrofa nije moguća u Sovjetskom Savezu - kaže u seriji Boris Ščerbina, čovek iz vlade koji je bio zadužen da nadgleda posledice katastrofe.

Oleksij Breus bio je inženjer u Černobilju, a evo šta on kaže o seriji.

- Film iskrivljuje ulogu nekih ključnih likova u priči o Černobilju kakav je direktor elektrane Viktor Brjukanov, glavni inženjer Nikolaj Fomin i zamenik glavnog inženjera Anatolij Djatlov. Njihovi likovi su u potpunosti pogrešno predstavljeni, oni nisu bili toliko zlikovci - istakao je Breus.

On je dodao kako je serija ostavila dobar utisak i da pokazuje globalne razmere nesreće u Černobilju i strast prema njemu.

- Naravno, ovo nije dokumentarac ali nije ni fikcija takođe. Ovo je moćan prikaz Černobilja - zaključio je on.

O svom iskustvu govorili su i bivši stanovnici Pripjata, grada u kojem su radnici elektrane živeli sa porodicom.

- Ništa nam tada nije rečeno, samo ono što su programi prikazivali. Serija je impresivna, dira pravo u srce - rekla je Ljudmila Bjaspalava, koja danas živi u Minsku, prestonici Belorusije.

VIDEO: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    12. jun 2019 | 15:17

    Nedaj boze nikome tu katastrofu sedam dana nismo smeli napolje da izadjemo kazu cuvajte se a radijacija pola metra u zemlju zracila kamioni nisu smeli brze od petnaest kilometara da voze a niko se nije pridrzavao kamiondzije bez klime otvore prozor i eto ozracene prasine mada su po ceo dan traktor i jedna cisterna prskali sa vodom bilo je vruce bilo je tesko vlagu zadrzati.

  • joakim

    13. jun 2019 | 06:20

    Kao i uvek kod komunista nikad istina ne izlazi na videli sve se zataskava zato je ipropao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA