≫ 

U Indiji izmeren 51 stepen, ljudi umiru u vozovima: Zemlju pogodio najgori toplotni talas (FOTO)

Sličan talas 2015. godine bio je zabeležen u devet država, a sada se procenjuje u 23

  • 1

Indiju je pogodio toplotni talas tokom kojeg je izmeren rekordan 51 stepen, a 36 osoba je preminulo, uglavnom najsiromašniji radnici, objavila je danas državna služba za nepogode koja je upozorila da su rekordne temperature zabeležene u više indijskih saveznih država nego prethodnih godina.

U Nju Delhiju je izmereno 48 stepeni, dok je 51 stepen izmeren u državi Radžastan, prenosi Rojters.

- Ovo je najgori toplotni talas do sada. Sličan talas 2015. godine bio je zabeležen u devet država, a sada se procenjuje u 23 - rekao je meteorolog iz Nacionalne službe za nepogode.

On je dodao da je potvrđeno 36 smrtnih slučajeva, najviše među slabo plaćenim radnicima koji dolaze iz ruralnih područja u gradove u potrazi za poslom i boljim životom.

Indija, vrućine, leto, toplotni talas Foto: Tanjug/AP

U Indiji za vreme letnih meseci obično vlada nestašica vode, ali ove godine je situacije osobito zabrinjavajuća u zapadnim i južnim provincijama u kojima 2018. nije bilo mnogo vrućina za vreme sezone monsunskih kiša.

Služba za nepogode predvidela je da će toplotni talas pogoditi Indiju sredinom marta, ali vreme je postalo ekstremno sredinom maja, pa se očekuje da će ono trajati do sredine juna.

ČETIRI OSOBE UMRLE U NEKLIMATIZOVANOM VOZU

Četiri osobe koje su se vraćale sa hinduističkog hodočašća umrle su zbog visoke vrućine dok su putovale u neklimatizovanom vagonu indijskog voza.

Indija, vrućine, leto, toplotni talas Foto: Tanjug/AP

Zvaničnik u železnici Manodž Kumar kaže da su četiri osobe, starosti između 69 i 81 godina, bile deo grupe koja se vraćala u južnu državu Keralu nakon posete svetom gradu Varanasi na severu Indije.

Kumar je rekao da je ljudima pozlilo u vagonu, a doktori koji su ih dočekali na stanici Džansi mogli su samo da konstatuju smrt.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    13. jun 2019 | 02:09

    Postoji jedna legenda gde kaze da ce se dignuti vojska od 200 miliona vojnika i krenuce na svet i pustosice sve pred sobom! I ja mogu da tvrdim da ce ta sila krenuti upravo iz Indije zbog masakra prirodnih resursa pogotovo vode! Niko ih ne kontrolise, mnoze se ne normalnom brzinom i sta drugo preostaje!? Kada ZEĐ udari coveciji mozak je spreman sve da uradi zarad sopstvenog opstanka! Pitanje je samo kada ce se to desiti zbog sve vecih klimatskih promena i velikih susa kakve su upravo sada u Indiji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA