Grenland se eskpresno otapa, odjednom su nestale 2 milijarde tona leda

Više od 40 odsto Grenladna ostalo je bez leda

  • 3

Više od 40 odsto Grenlanda ostalo je bez leda, a procenjuje se da se otopilo više od dve milijarde tone leda - prošle nedelje.

Ovako velike količine leda koje su nastale tako rano na početku letnje sezone, nisu baš uobičajena pojava. Sezona topljenja na Grenlandu traje od juna do avgusta, a vrhunac je u julu. To zabeleženo topljenje "neobično je, ali nije presedan", kaže Tomas Mot sa Univerziteta Džordžija.

- Možemo to da uporedimo sa nekim rekordima koje smo mogli da vidimo u junu 2012. godine - rekao je on govoreći o godini koja je postavila rekorde, piše CNN.

Klimatske promene, samit, protest Foto: Tanjug/AP

Ovako veliko topljenje leda na početku leta moglo bi da bude loš znak, i najava da će ova godina da bude rekordna što se tiče topljenja.

Mot je objasnio kako ovo rano topljenje zapravo omogućava da se dodatna količina leda otopi i kasnije tokom leta. Naime, sneg i led, koji je svetao i reflektuje sunčeve zrake nazad u prostor, smanjuje količinu toplote koja se apsorbuje i pomaže da se ledeni pokrivač održi hladnim, proces koji se naziva albedo.

Kada tog procesa nema, više se letnje topline apsorbuje u ledu i topi ga. Mot smatra da svu "ti znakovi najavljuju da nas očekuje velika sezona topljenja", a on nije jedni naučnik koji tako misli, prenosi "Ecpress.hr".

U maju je Džejson Boks, klimatolog iz Danske predvideo da će "2019. godina da bude velika godina za topljenje Grenlanda".

Grenland, Santa leda Grenland, konstitutivna zemlja Danskog Kraljevstva. Foto-ilustracija: pixabay.com

Boks je naglasio da je ova godina imala izuzetno ranu sezonu topljenja i u aprilu i da je "počela da se događa tri nedelje ranije nego inače, pa čak i ranije nego te rekordne 2012". I snežni pokrivač već je mnogo niži nego prosečno na zapadnom Grenlandu, a kada se svi ti faktori zbroje "najverovatnije će ova godina da bude godina velikog ropljenja i premašiće rekordnu 2012".

Razlog tome je vreme, kaže Mot.

- Imali smo greben koji je bio usidren na istočnom Grenlandu i tokom većeg dela proleća, što je dovelo do topljenja u aprilu, a to se nastavlja i dalje - naglašava on.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA