Štrahe odustao od mandata u Evropskom parlamentu: Obezbedio mesto za suprugu u parlamentu Austrije

Štrahe je na izborima osvojio 45.000 direktnih glasova, čime je osvojio mandat

  • 1

Doskorašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, koji je bio prinuđen da podnese ostavku na političke funkcije zbog afere oko video snimaka od pre dve godine na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj strani, odustao je od osvojenog mandata u Evropskom parlamentu.

Štrahe je na prošlim izborima za Evropski parlament osvojio više od 45.000 direketnih glasova, čime je osvojio direktan mandat.

Zbog afere u koju je umešan njegova stranka, nije želela da prihvati mandat u evropskoj skupštini, ali je on do danas ostavio otvoreno da li će otići u Brisel.

Prema pisanju medija, Štrahe, iako to negira, dogovorio je da njegova supruga dobije sigurno mesto u budućem sazivu austrijskog parlamenta, a da on iduće godine bude nosilac liste FPO na izborima za Beč.

Hajnc Kristijan Štrahe, Austria Vice Chancellor Strache Foto: Tanjug/AP/Michael Gruber

- Rezultat evropskih izbora je jasno pokazao da je politički atenta na vladu, FPO i mene lično samo bilo ''okrznuće''. Glasači su pokazali da se ne daju pokolebati. Zahvaljujem se 45.000 biračima što su, bez ikakvog poziva i reklame, dali meni lični glas. Ta potvrda mi znači puno. Međutim, odlučio sam da ne prihvatim mandat u Evropskm parlamentu. Time ne odbijam nalog dobijen od građana, već činim ispravno u ispravno vreme - poručio je Štrahe u pisanoj izjavi.

Istakao je da će povratak u politiku uslediti tek kada se rasvetle pozadine video snimaka.

Naglasio je da nikada nije ni želeo da ide u Brisel, već je uvek želeo da svoj politički rad usmeri u Austriji, u interesu austrijskih građana.

- Neću se povući, niti skrivati. Naprotiv, kao običan član FPO staviću se u službu potpunog rasvetljavanja afere i političke podrške stranke - poručio je Štrahe.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dany 5

    17. jun 2019 | 12:08

    Bre,Strache, kao da te srbin pravio, ali i na sledecim izborima glasacu za FPO tj.tebe. Ne daj se,samo napred jer je vecina srba uz tebe,normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA