Polako ističe ultimatum: Iran će za 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma

Iran je već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma

  • 3

Iran će u narednih 10 dana probiti ograničenje zaliha uranijuma koje su određene nuklearnim sorazumom Teherana sa svetskim silama, izjavio je portparol iranske agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

On je upozorio da Iran ima potrebu za obogaćenim uranijum do 20 procenata što je samo korak od nivoa za izradu nuklearnog oružja, preneo je AP.

Kamalvandi je rekao da je Iran već učetvorostručio proizvodnju nisko obogaćenog uranijuma i rekao da će Teheran povećati nivoe obogaćivanja uranijuma "na osnovu potreba zemlje".

Portparol iranske nuklearne agencije Behrouz Kamalvandi objavio je to na konferenciji za novinare sa lokalnim novinarima u iranskom objektu za tešku vodu Arak koja je uživo prenošena na iranskoj državnoj televiziji.

Iranu je potrebno pet procenata obogaćivanja za nuklearnu elektranu u južnoj iranskoj luci Bušer, a 20 odsto obogaćivanja za istraživacki reaktor u Teheranu, rekao je portparol.

Teheran je saopštio da će smanjiti uskladenost sa međunarodnim nuklearnim sporazumom koji je postignut sa svetskim silama 2015. godine u znak protesta zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država da se povuku iz sporazuma i ponovo im uvedu sankcije.

Pogledajte video: Američka mornarica tvrdi da Iranci uklanjaju neaktiviranu minu sa tankera

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. jun 2019 | 12:51

    OVDE CE DA POCNE 3 SVETSKI NUKLEARNI RAT ZBOG PROKLETE NAFTE!!!!!!

  • Rola

    17. jun 2019 | 15:20

    Jednom mora Ameri nikako da shvate da nisu jedini na ovoj planeti. Ako bogda da im Iran pošalje uranijum preko bombe kao oni nama pa makar i osiromašeni.

  • Комуниста

    17. jun 2019 | 15:22

    Ово ми делује познато. Као да сам већ раније читао. Прво уранијум, па није уранијум него бојни отрови, па на крају људска права. Следи бомбардовање тих људи којима су угрожена права. Позадина трагичне приче је нафта. Знамо, а немоћни.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA