Bivši predsednik Egipta preminuo na suđenju: Muslimanska braća najavila masovna okupljanja

Ostaće upamćen kao prvi predsednik Egipta izabran na demokratskim izborima

  • 1

Bivši predsednik Egipta Muhamed Morsi, koga je vojska svrgnula s vlasti 2013. godine, preminuo je nakon što mu je pozlilo u sudnici, preneli su svetski mediji. Kao ključni čovek sada zabranjenog islamističkog pokreta Muslimanska braća, Morsi je bio na sudu zbog optužbi za špijunažu. Imao je 67 godina.

Morsi je svrgnut tokom masovnih protesta, samo godinu dana otkako je došao na vlast kao prvi demokratski izabrani predsednik ove države.

Od tada je bio u pritvoru.

Nakon skidanja Morsija s vlasti, egipatske snage su započele borbu s njegovim pristalicama i pokretom Muslimanska braća.

Kako prenosi egipatska državna televizija, Morsi je prisustvovao saslušanju u Kairu, zbog optužbi za špijunažu i kontakte sa palestinskim islamističkim pokretom Hamas.

MUSLIMANSKA BRAĆA NAJAVILA MASOVNA OKUPLJANJA

Pokret Muslimanska braća saopštio je da je smrt Morsija (67), koji je preminuo tokom suđenja za navodnu špijunažu, zapravo "ubistvo" prvog demokratski izabranog predsednika Egipta.

Iz tog pokreta Egipćani su pozvani da se masovno okupe na sahrani Morsija.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog Pokreta, Braća su pozvala narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom sveta, prenosi Rojters.

Vlasti preduzele mere predostrožnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Morsija i angažovalo hiljade dodatnih snaga sigurnosti nakon vesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.

Muslimansko bratstvo Muslimanksa braća najavljuju masovna okupljanja; Foto: Guliver/Daniel Berehulak/Getty Images

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru, a preduzete su i posebne mere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima.

Takođe, odobren je i plan "C" kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

KO JE BIO MORSI?

Morsi je rođen 1951. godine u selu El-Adva u provinciji Šarkija u delti reke Nil. Studirao je inženjerstvo na Univerzitetu u Kairu, pre nego što se 1970. godine preselio u Ameriku na doktorske studije.

Izabran je za predsedničkog kandidata islamističkog pokreta Muslimanska braća za izbore 2012. godine, nakon što je prvi kandidat bio primoran da se povuče. Posle pobede na izborima, Morsi je obećao da će predvoditi vladu za "sve Egipćane".

Ali kritičari tvrde da nije ispunio očekivanja tokom njegove turbulentne godine na vlasti. Optužuju ga da je dozvolio islamistima da preuzmu političku scenu i da je loše upravljao privredom.

Nezadovoljstvo njegovom vladavinom je raslo i milioni demonstranata su 30. juna 2013. izašli na ulice širom Egipta kako bi obeležili godišnjicu njegove vladavine.

U noći 3. jula, vojska je suspendovala ustav i najavila formiranje tehnokratske prelazne vlade uoči novih predsedničkih izbora. Morsija, koji je to okarakterisao kao državni udar, privela je vojska.

MURSI VEĆ SAHRANJEN

Bivši egipatski predsednik Muhamed Morsi sahranjen je u Kairu, izjavio je njegov advokat Abdel Moneim Abdel-Maksud.

Mursijeva porodica prisustvovala je molitvi u zatvoru Tora zatim sahrani i zapadnom distriktu Kaira, Nasr Sitiju.

Na groblju je bilo pojačano obezbeđenje, rekao je advokat.

(Telegraf.rs/BBC/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    18. jun 2019 | 14:23

    Americka i Engleska demokratija sudili mu samo sto je branio Egipat!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA