Ova fotografija je surov dokaz globalnog zagrevanja: Psi kroz otopljeni Grenland vuku sanke (FOTO)

Fotografiju je zabeležio danski meteorolog 13. juna

  • 2

Meteorolog Stefan Olsen iz danskog Meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na severozapadu Grenlanda, u sklopu koje je trebalo da skupi meteorološke instrumente koje su postavile njegove kolege, kada je naišao na ozbiljan problem, piše CNN.

Naime, nije mogao da vidi aparaturu jer je umesto na očekivani beli ledeni pokrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljeni ledeni pokrivač sa Grenlanda.

Snimio je taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje u do gležnja dubokoj svetlo-plavoj vodi, uskoro je postala viralna. Najverovatnije je da će da bude uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posledice globalnog zagrevanja, poput one izgladnelih polarnih medveda, nasukanih morževa ili popucale zemlje ispod osušenih jezera.

Grendland Foto: Tanjug/AP

Olsen je na Tviteru upozorio da se autohtone zajednice na Grenlandu "oslanjaju na zaleđeno more za prevoz, lov i ribolov". Smatra da će njih prve pogoditi posledice otapanja ledenog pokrivača, ali da razmere katastrofe neće biti ograničene samo na Grenland ili Severnu Ameriku.

Olsen je ovu alarmantnu fotografiju snimio 13. juna oko podneva po lokalnom vremenu.

Napisao je na Tviteru da su se psi u tom trenutku nalazili na 1,2 metra debelom morskom ledu koji su preplavile otopljene površinske vode.

Letnja sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrivača privremeno nestane u julu, kada je najtoplije, Međutim, ove godine Grenland je već početkom juna izgubio masivan deo svoje ledene površine, oko 40 odsto.

Pogledajte video: Posle 30 hiljada godina vučija glava ponovo ugledala svetlost

(Telegraf.rs/CNN/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    18. jun 2019 | 12:10

    Kopna ce da bude samo prirodnog hladjenja zemlje nece biti tj nama poznatog ledenog doba, vec bice nasuprot tome velika susa i spaljivanje a po redosledu desavnja trebalo bi da zemlju pogodi ledeno doba. Sve u svemu, to nas ceka a slika je toliko fotosopirana da je prosto neverovatno... AL da nas ceka pakao ceka nas.

  • Cocc

    18. jun 2019 | 11:06

    Ako nastavi ovako da se topi, docice do toga da nece biti kopna uopste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA