≫ 

Biser svetske baštine i živi muzej evolucije postaje "nosač aviona"

Američki avioni biće u funkciji borbe protiv krijumčarenja droge

  • 4

Na ostrvu Galapagos, koje je svojom fascinantnom raznovsnošću biljnih i životinjskih vrsta ispirisalo Čarlsa Darvina na teoriju evolucije, SAD planira da postavi vojne avione koji bi koristili lokalni aerodrom San Kristobal, javlja BBC.

Ekvador, kom pripada Galapagos, pristao je na to, a prema rečima ekvadorskog ministra odbrane Osvalda Jarina, američki vojni avioni biće u funkciji "borbe protiv krijumčarenja droge".

Sporazum Ekvadora i SAD izazvao je veliku zabrinutost zbog mogućeg uticaja na životnu sredinu, ali i pretnja ekvadorskom suverenitetu. Ostrvo Galapagos nalazi se skoro 1.000 kilometara zapadno od Ekvadora i predstavlja mesto svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a zbog svog jedinstvenog mnoštva biljaka i životinja i smatra se "živim muzejom evolucije".

Kornjaca, Galapagos Foto: Wikipedia/Mfield

Poslanici u ekvadorskom parlamentu pozvali su ministra odbrane Jarina i ministra životne sredine Marsela Matu da objasne razmere plana saradnje sa SAD u vezi sa Galapagosom.

Poslanik opozicije Karlos Viteri rekao je da je sporazum sa SAD "neprihvatljiv". Prema ekvadorskom ustavu, nije dozvoljeno uspostavljanje stranih vojnih baza ili stranih objekata za vojne svrhe.

Bivši ekvadorski predsednik Rafael Korea ljutito je reagovao i objavio na Tviteru da Galapagos nije "nosač aviona" za Amerikance. Među avionima koji bi trebalo da se koriste su Boing 777 i Lokid P-3 Orion, prenosi "Jutarnji list".

Ministar Jarin je u nameri da smiri kritičare rekao da na ostrvu "niko neće biti za stalno". Bilo kakvo dograđivanje aerodroma platiće SAD, dodao je.

Pogledajte video: Raj na zemlji: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sen

    18. jun 2019 | 15:29

    Bravo, niko više neće trgovati...sem "AMERA".

  • Nikolas

    18. jun 2019 | 18:13

    SVE UNISTAVAJU I STA CE OSTATI NASOJ DECI I UNUCADIMA U NASLEDJE ???? NISTA!!!

  • Tamara

    18. jun 2019 | 15:13

    Dajte vi kakve novosti iz nase sumadije sta nas ovo interesuje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA