"Mali diktator" kao dete: Kim Džong Un je igrao Super Marija, psovao, ali i nosio pištolj (FOTO)

Svi detalji otkriveni su u knizi novinarke Ane Fifeld

  • 3

Lider Severne Koreje Kim Džong Un kao dečak je igrao košarku i bio fan igrice Super Mario. Sa 11 godina je oko struka nosio pištolj nakon što je pogledao sve filmove o Džejmsu Bondu u svom privatnom bioskopu.

To su sve detalji koje je u novoj knjizi, odnosno biografiji Kim Džong Una otkrilo njegovo osoblje.

Kako piše "Dejli mejl", "mali diktator" bio je razmaženo dete, a razmazo ga je otac kupujući mu video igrice, flipere, pa i dajući mu mogućnost da prvi pogled Ben Hura, Drakulu ili Džejmsa Bonda.

Kim Džong Il je svom sinu kada je imao sedam godina dao specijalno modifikovan automobil, takođe dečak je nosio pravi pištolj.

Njegov otac je želeo da Kim odraste "misleći da je poseban", napisala je Ana Fifeld, novinarka "Vašington posta", u biografiji "Veliki naslednik: Tajna uspona i vladavine Kim Džong Una".

Kim Džong Un, Kim Džong Il

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, AFP

Kako piše "Politiko", svoje imperijalističke porive verovatno je izgradio zbog toga što ga je otac favorizovao u odnosu na Kimovu polubraću Kim Džong Nama i Kim Džong Čola.

Kendži Fudžimoto japanski kuvar ispričao je kako je Kim prolazio pored njega uz reči: Ti gnusni Japanci.

Sa 12 godina Kim Džong Un je poslat na školovanje u Bern u Švajcarskoj, gde je, kako je poznato, bio veoma agresivan košarkaš, psovao je protivnike.

Švajcarski zvaničnici bili su dobro upoznati sa tim ko je bio mladić, a tadašnja javna tužiteljka Karla del Ponte zabranila je vlastima da ga nadziru.

Živeo je u Liberfildu, predgrađu Berna sa Kim Džong Čolom. Pazila ih je tetka.

- Živeli smo u normalnoj kući i ponašali se kao normalna porodica. Ja sam se ponašala kao njihova majka. Dolazili bi im prijatelji i napravila bih im grickalice. To je bilo normalno detinjstvo sa proslavama rođendana, poklonima i švajcarskom decom koja su dolazila - rekla je Kimova tetka Ko Jong Suk, koja sada živi u SAD.

Kim Jong-nam, Kim Džong Nam,Kim Jong Un

Foto: Tanjug/AP

Posetila ga je majka koja je u Ženevu stigla privatnim avionom. Za razliku od sina, nju su pažljivo motrili, koliko je novca potrošila na odeću i hotele sa pet zvezdica.

U školu u koju je išao išla su i mnoga deca stranih diplomata. Govorio je engleski i bio nespretan sa nemačkim, te je jedna njegova koleginica ispričala kako ju je šutnuo i pljunuo jer nije mogao da je razume.

Smatrali su ga usamljenikom, koji nije pričao sa devojkama i koji je izbegavao alkohol.

Jednog dana, 2001. godine, Kim je prestao da dolazi u školu.

Otac ga je pozvao kući kada mu je bilo 17 godina i deca iz razreda ga nisu videla narednih deset godina i to tek onda kada je njegov otac saopštio u Pjongjangu da će ga upravo taj sin naslediti.

Kimova vladavina opisana je kao nemilosrdna. Navodno je naredio likvidaciju nekoliko državnih zvaničnika, uključujući i svog strica i proteranog brata Kim Džong Nama, koji je otrovan na aerodromu u Kuala Lumpuru 2017. godine.

Pogledajte video: Po prastarom slovenskom običaju Kim Džong Un jede pogaču i so

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA