Ko je bio Mohamed Morsi i zašto je njegova smrt izazvala brojne reakcije u svetu? (FOTO)

Morsi se već suočavao sa višedecenijskom kaznom zatvora, a umro je na suđenju

  • 4

Bivši egipatski predsednik Mohamed Morsi sahranjen je nekoliko sati nakon što je umro tokom suđenja. Njegov advokat rekao je za agenciju AFP da je bivši lider sahranjen u istočnom Kairu i da je tome prisustvovala njegova porodica.

Morsi koji je imao 67 godina, bio u zatvoru od kada je svrgut sa vlasti 2013. godine.

Aktivisti za ljudska prava, koji su kritikovali uslove u kojima je Morsi držan, pozivaju na detaljnu istragu o njegovoj smrti. Upravo oni, kao i Morsijeva porodica, izrazili su zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja. Držan je u samici i nisu mu bile dozvoljene posete advokata i porodice.

Njegov sin Abdulah Mohamed Morsi rekao je za Rojters u ponedeljak da su egipatske vlasti odbile zahteva porodice da se održi sahrana otvorena za javnost i to u njegovom rodnom gradu.

Nekada vodeća ličnost, sada zabranjenog pokreta, Muslimanska braća, Morsi je postao prvi demokrati izabrani lider u Egiptu 2012. godine.

Vojnim pučom je zbačen i uhapšen nakon godinu dana od izbijanja masovnih protesta protiv njegove vlasti.

Abdul Fatah al-Sisi, nekadašnji vojni zapovednik, na vlasti je od 2014. godine.

Nakon Morsijevog uklanjanja, vlast je želela da slomi i njegove pristalice, što je dovelo do hapšenja hiljada ljudi.

Muslimanska braća i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Morsijev saveznik, su među onima koji za smrt Morsija krive egipatsku vlast.

Mohamed Morsi Foto: Tanjug/AP

ŠTA SE DOGODILO NA SUDU?

Morsi se u ponedeljak pojavio na sudu u Kairu pod optužbom za špijunažu, odnosno zbog sumnjivih kontakata sa palestinskom militanstnom grupom Hamas.

Zvaničnici su saoptšili da je Morsi zatražio da se obrati sudu i da je govorio oko pet minuta i to iz staklenog "kaveza" gde je držan.

Nekoliko minuta kasnije, tokom pauze, se onesvestio.

- Prebačen je u bolnicu gde je proglašen mrtvim - navodi se u saopštenju egipatskog javnog tužioca.

Takođe se navodi da je naređen izveštaj forenzirača, a tvrdi se i da nikakve nove povrede nisu nađene na njegovom telu.

Državna televizija je kao uzork smrti navela srčani udar.

Morsi se suočavao sa mogućnošću višedecenijske zatvorske kazne nakon što je osuđen po drugim optužbama. Prvobitno je bio osuđen i na smrtnu kaznu, što je kasnije opovrgnuto, prenosi BBC.

Muhamed Morsi Foto: AP/Tanjug

KAKVE SU BILE REAKCIJE?

Sara Lija Vitson, direktorka "Hjuman rajts voča" na Bliskom istoku, navela je na Tviteru da je njegova smrt "užasna, ali potpuno očekivana".

- Bivši predsedni Morsi usledila je nakon godina maltretiranja od strane vlade, prolongiranja kazne u samici, nedostatka zdravstvene nege i porodočnih poseta i pristupa advokatu - napisala je ona.

Grupa je pozvala Ujedinjene nacije da započnu istragu o onome što su nazvali "kršenjem ljudskih prava u Egiptu, uključujući i široko rasprostranjeno zlostavljanje u zatvorima".

Amnesti internešenal je takođe pozvao na nepristrasnu istragu.

Ova grupa je navela da su Morsiju bile dozvoljene samo tri porodične posete u skoro šest godina, i da nije imao pristup advokatu ili lekaru.

Produžena ruka Muslimanske braće, partija Sloboda i pravda, opisala je Morsijevu smrt kao "ubistvo".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan okrivo je egipatske "tirane" za njegovu smrt, opisujući ga kao mučenika.

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Tani, još jedan Morsijev saveznik, izrazio je duboko žaljenje.

Britanski poslanik Krispin Blant, koji je vodio panel političara koji su 2018. godine upozorili na Morsijevo stanje, pozvao je na "nezavisnu međunarodnu istragu".

Muhamed Morsi i još 12 lidera osuđeno na 20 godina zatvora Foto: Tanjug / AP

KO JE BIO MOHAMED MORSI?

Rođen je u selu El-Advah 1951. godine. Studirao je inženjering na Univerzitetu u Kairu sedamdesetih, pre nego što se preselio u Sjedinjene Američke Države da završi doktorske studije.

Izabran je od strane Muslimanske braće za predsedničkog kandidata 2012. godine, nakon što je njihov prvobitni izabranik morao da se povuče. Tokom godine turbulentne vlasti, Morsi je optužen za islamistički prevrat i loše vođenje ekonomije.

Javno protivljenje njegovoj vlasti je raslo i milioni antivladinih demonstranata izašli su na ulice širom Egipta da obeleže prvu godišnjicu od dolaska Morsija na vlast, 30. juna 2013.

Tri dana kasnije, vojska je suspendovala Ustav, proglasila privremenu vladu do novih prevremenih izbora i uhapsila Morsija, koji je taj potez nazvao pučom.

Tadašnji vođa vojske Sisi izabran je za predsednika 2014. godine i ponovo odabran i naredne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    18. jun 2019 | 19:17

    Morsi je žrtva zapada,kao i Gadafi,Sadam,Slobo,a nade za očuvanje sveta su Asad i Maduro

  • Тодорић

    18. jun 2019 | 19:16

    Сценарио за нову мету...Зашто се нису чули када је Слободан Милошевић убијен у Хагу? Колико се сећам,нису му дозволили лечење....

  • Cudno

    18. jun 2019 | 21:08

    Svi islamisti "studirali" u USA??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA