Trudnica bila zatrpana u zemljotresu u Kini, porodila se, a ovakav je njen život posle 11 godina

U zemljotresu u Kini 2008. godine poginulo je više od 80.000 ljudi, povređeno je oko 370.000, dok je više od pet miliona građana ostalo bez krova nad glavom

  • 1

Zemljotres magnitude osam stepeni Rihterove skale pogodio je jugozapadnu Kinu pre 11 godina i uništio mnogo gradova i ostala naseljena mesta. Epicentar je bio u okrugu Venčuan, šireći se brzo kroz pokrajinu Sečuan. Podrhtavanje je bilo toliko snažno da se osetilo i na Tajlandu, Vijetnamu, Mjanmaru, Pakistanu...

Zemljotres je nastao u vreme kada je Kina doživela procvat na međunarodnoj sceni. Svetska finansijska kriza te godine niije pogodila najmnogoljudniju zemlju sveta onakako kako su ostale države osetile krizu, a nekoliko meseci kasnije Kina je bila i domaćin Olimpijskih igara.

Međutim, priroda je učinila svoje, pa je snažan zemljotres u svom tom blagostanju poljuljao stanovništvo i tamošnje državne organe. Smatra se da je taj zemljotres bio jedan od najgorih potresa u istoriji nacije. Poginulo je više od 80.000 ljudi, 370.000 je bilo povređeno, dok je čak pet miliona građana ostalo bez krova nad glavom, prenosi "Jutarnji list Južne Kine".

Bol koju je prouzrokovala prirodna katastrofa pogoršana je otkrićima o ljudskoj krivici i "mutnim radnjama" - od skupe "tofu škola", gde je poginulo hiljade dece, do korupcije u upravljanju fondovima za pomoć u zemljotresu.

Tokom naredne decenije, nacija je radila na obnovi domova i života onih koji su pogođeni. Novi putevi i čvrste zgrade zamenili su ruševine. Raseljene porodice pronašle su nove domove. Uspostavljeni su sistemi za upozorenje na zemljotres, a škole i opštine su redovno obučavani za hitne mere evakuacije.

Kina, zemljotres Jedan od najvećih zemljotresa u istoriji pogodio je Kinu 2008. godine; Foto: AP/Tanjug

Pod ruševinama tada bila je i Ženg Ćijan, trudnica u osmom mesecu trudnoće, koja je srećom preživela, a kasnije je i rodila bebu. Kineski mediji posetili su ženu kako bi napravili priču o tome kakav je njihov život više od decenijiu kasnije. To je bio prvi put da je devojčica Ćijao saznala da su njena majka, a i ona tada u majčinom stomaku, bile na ivici smrti.

- U tom trenutku pomirila sam se sa činjenicom da ću umreti. Najžalije mi je bilo jedino to što bi umrla i mala devojčica u meni koja je tek trebalo da ugleda svet - rekla je Ženg.

Nesreća je zadesila njihov dom na periferiji Čengdua u popodnevnim satima 12. maja 2008. Njen suprug, Pan Junčeng, bio je odsutan kada se plafon urušio na njihovom drugom spratu i zarobio njegovu suprugu u malom prostoru.

Trudna Ženg je dva dana provela gladna i žedna u ruševinama, a spasioci su u pokušaju da je izvuku, dostavljali vodu i hranu kroz rupicu na plafonu. Trudili su se svim silama da je spasu, a ona je gubila dah uprkos očajničkim vapajima vatrogasaca, kao i njenog muža da ostane budna.

Kada je napokon izašla iz ruševina u otvoreni prostor i svež vazduh usledili su gromoglasni aplauzi i neviđena sreća. Mesec dana kasnije Ženg se porodila u bolnici u rodnom gradu Urumčiju, u Ćijangu. Porodilište je bilo udaljeno nekih 2.000 kilometara od njihovog mesta stanovanja, pošto su sve bolnice u blizini zone zemljotresa bile pretrpane.

Zemljotres u Kini, Kina Bolnice su bile prepune povređenih; Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

Devojčica je trebalo da dobije ime "Jingao", što u prevodu znači "Pozdravljam Olimpijske igre", koje su bile održane u Pekingu te godine. Međutim, nakon zemljotresa, njeni otac i majka odlučili su da je nazovu Ćijao ("Mala ljubav"), a njeno ime je posvećeno svima onima koji su pomogli njenoj majci da preživi, kao i ljudima koji su pritekli u pomoć porodici za sve to vreme nakon zemljotresa.

- Jedva da smo potrošili cent za mesec dana koji sam provela odmarajući se pre porođaja. Avio-kompanija je finansirala naš let do porodilišta gde sam se porodila. Dobili smo i novčanu pomoć koju su lekari prikupili za nas, kao i veliku količinu mleka u prahu za ishranu naše bebe u naredna tri-četiri meeca - rekla je Ženg.

- Nemate pojma koliko je naša porodica bila siromašna u to vreme. Posle zemljotresa nismo imali ništa, čak ni odeću, koja je sa ostalim stvarima uništena u katastrofi - dodala je.

U svojoj spavaćoj sobi, sedela je Ćijao i sa pažnjom pratila priču njenih roditelja. Iznad kreveta stajala je čvrsta metalna konstrukcija koja je držala debele drvene daske, što su konstruisali kao kućnu zaštitu u slučaju novog zemljotresa. Okvir je specijalno dizajniran da zaštiti devojčicu u slučaju još jedne slične katastrofe.

(Telegraf.rs/South China Morning Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    19. jun 2019 | 13:33

    Dirljivo, zaplakala sam.Mala ljubav neka se pretvori u veliku i bude srecna u zivotu, za koji se izborila zajedno sa svojom majkom..!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA