Beba umrla u majčinoj utrobi zbog nemara lekara na Malti, tražili da otac Srbin prvo plati troškove

Lekari su, prema navodima bračnog para, više bili zabrinti za plaćanje bolničkih troškova nego za život bebe Srbina i Rumunke

  • 6

Beba srpsko-rumunskog bračnog para umrla je u majčinoj utrobi, jer su zaposleni u bolnici "Mater Dej" na Malti bili više zabrinuti za rešavanje pitanja plaćanja za oca koji je Srbin, odnosno nije sa teritorije EU, tvrdi bračni par, a prenose tamošnji mediji.

Roditelji preminule bebe, otac Srbin i majka Rumunka, tužili su osoblje ove bolnice, istakavši da za vreme trudnoće majka nije imala nikakvih problema, a da je u bolnicu na porođaj došla ranije ovog meseca.

Međutim, beba je umrla u majčinoj utrobi zbog nedostatka profesionalne razboritosti, marljivosti i brige osoblja bolnice i vlasti, direktno ili indirektno odgovornih za takve lekare i medicinske sestre, tvrdi bračni par.

Takođe su istakli da je majka, kao državljanin Evropske unije, nosilac evropske kartice zdravstvenog osiguranja kojom stiče pravo na besplatan medicinski tretman ili smanjenu naknadu u slučaju hitne pomoći u javnim bolnicama, piše "Times of Malta".

Ipak, dodali su da je bolničko osoblje, kako se činilo, bilo više zabrinuto kako će otac koji nije iz EU platiti medicinske usluge u državnoj bolnici. Zanemarili su pritom sam porođaj usled čega se, prema navodima, zbog odugovlačenja lekara iskomplikovala situacija, a beba je umrla i pre nego što je ugledala svet.

beba, bolnica, lekari, pacijent, bolest Beba umrla zbog nehumanosti lekara; Foto: Pixabay

Tužbu su podneli protiv generalnog direktora zdravstvenih službi, glavnog vladinog medicinskog službenika, premijera, ministra zdravlja, njegovog stalnog sekretara, izvršnog direktora u bolnici "Mater Dej", direktora (službe za negu) i glavnog tužioca.

Zatraženo je da u roku od 15 dana isplate roditeljima odštetu, uz zadržavanje prava na daljnje pravne radnje.

Advokati Natalino Karuana de Brinkat i Ivan Mifsud potpisali su tužbu.

(Telegraf.rs/Times of Malta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😱

    19. jun 2019 | 15:38

    Koja glupost,kakve veze ima " otac Srbin" , pa beba je bila jos u stomaku" majke Rumunke" !!! Dok je beba u stomaku nije bitan otac, a i kad se rodi ako majka nece da se izjasni, otac se vodi kao NN lice i beba je " samo majčina". Kakva je to drzava gde im je novac bitniji od decijeg zivota? Sramota za jednu Maltu , clanicu EU!!!

  • mila

    19. jun 2019 | 15:05

    Žao mi je mnogo deteta i roditelja, Srbija ima mana , ali nikad ne bi dopustila da se ovo dogodi strancu.Samo vi hvalite idilu Zapada i pljujte po našim bednim bolnicama i školama.Ovoliko imamo i možemo!

  • Buba

    19. jun 2019 | 15:22

    Na žalost to je na zapadu normalno . U Švajcarskoj prvo pitaju kako plaćate i ko plaća pa onda lečenje. Prisustvovala sam jednom kada je naš pevač ( pokojni Šaban Šaulić )koji je gostovao u nekoj našoj diskoteci završio na hitnoj , prvo pitanje je bilo kako plaćate zato što nije zdravstveno osiguran . Žalosno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA