Otac blizanaca preminuo nakon što je pojeo sendvič u bolnici: Listerioza do sada odnela pet žrtava

Bio je u bolnici na lečenju od kancera, a preminuo je od listerioze

  • 1

Petoro osoba umrlo je od listerioze u bolnicama širom Engleske. Sumnja se da su listeriju zadobili od prepakovanih sendviča koji su se služili u zdravstvenim ustanovama u kojima su se lečili od drugih oboljenja, a prva identifikovana žrtva je biznismen, 52-godišnji Jan Hičkok.

Gospodin Hičkog se lečio od karcinoma, a preminuo je u bolnici u Derbiju 8. juna od bolesti prenete koju je prouzrokovala bakterija listerija. Sa bratom je držao kompaniju transportnog preduzeća, a bio je otac 19-godišnjih blizanaca.

Njegov brat rekao je za "Tajms" da je Janova smrt iznenadni šok za celu porodicu.

- Kada je otišao u bolnicu, nadao sam se da će se uskoro vratiti. Nisam ni slutio da će umreti od konzumiranja hrane - rekao je brat preminulog i suvlasnik pomenute firme.

Pretpostavlja se da je epidemija nastala zbog pokvarenih sendviča sa mesom i salatom, koje su bolnice poručivale iz jednog od poznatih lanaca ishrane "Good Food".

ŠTA JE LISTERIOZA?

Bakterija listerija najčešće napada konzervirane namirnice, kao i ustajale upakovane sendvičepaštetenepasterizovano mleko i mlečne proizvode. U retkim slučajevima to dovodi do listerioze, koja može izazvati temperaturupovraćanjeneizdržive bolove u stomaku, a u ponekim slučajeva i smrt.

Listerija, bakterija Bakterija listerija; Foto: Wikipedia/Elizabeth White

Fatalan ishod moguć je kod starijih osoba, beba, trudnica, kao i osoba sa slabijim imunitetom.

Simptomi listerioze mogu da budu jake infekcije i povišena telesna temperatura, iznad 38 stepeni Celzijusa.

Listerija je široko rasprostranjena u životnoj sredini i može se naći i u sirovim namirnicama i zemljištu, kao i u izmetu mnogih sisara, ptica i riba.

Oko 180 slučajeva listerioze dijagnostikuje se svake godine u Engleskoj, dok je taj broj u SAD-u oko 850.

(Telegraf.rs/Sky news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA