≫ 

Iran objavio snimak rušenja američkog drona i poručio: "Zaustavite Amerikance, branićemo se" (VIDEO)

Teheran tvrdi da je dron prešao u vazdušni prostor Irana, dok Pentagon negira takve optužbe i smatra da se radi o "neizazvanom napadu"

  • 5

Iranska vojska na društvenim mrežama objavila video snimak vazdušne odbrane koja obara američku bespilotnu letelicu. Na snimku se na trenutak vidi lansiranje rakete i eksplozija usled pogotka.

Iranci sa ponosom tvrde da su oborili američku špijunsku letelicu, a Pentagon je u četvrtak takođe objavio snimak u trajanju od 15 sekundi koji prikazuje trag crnog dima na nebu nakon pogotka drona.

Ni na jednom snimku ne može se uočiti da je se incident dogodio u međunarodnom prostoru ili na teritoriji iranskog vazdušnog prostora. Američka centralna komanda (CENTCOM) u saopštenju je navela da se radi o provokaciji i "neizazvanom napadu", negiravši pritom da je dron leteo iznad teritorije Irana.

Teheran tvrdi da je američka letelica prešla granice svog vazdušnog prostora i obećao da će preduzeti sve potrebne mere predostrožnosti kako bi se zaštitio ako bude napadnut.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif objavio je precizne koordinate mesta na kojem je bespilotna letelica pogođena, u okviru iranskih teritorijalnih voda. Dodao je da su delovi oborenog američkog drona prikupljeni iz okeana.

"ZAUSTAVITE AMERIKANCE! NEĆEMO RAT, ALI ĆEMO SE BRANITI"

Iranski ambasador u UN pozvao je međunarodnu zajednicu da zatraži da SAD prekinu "svoje nezakonite i destabilišuće mere" u Zalivu.

Ambasador Madžid Taht Ravanči dodao je da Teheran ne traži rat, ali da će nastojati da obezbedi svoju teritoriju, javio je Rojters.

Šef iranske diplomatije je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da su iranske snage gađale bespilotnu američku letelicu pošto je "uprkos ponovljenim upozorenjima preko radija ušla u iranski vazdušni prostor".

(Telegraf.rs/RT/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Made in...

    21. jun 2019 | 12:26

    A sta trazi bespilotna daleko od americke teritorije ???

  • M

    21. jun 2019 | 11:40

    A kad su to Ameri govorili istinu

  • Srb

    21. jun 2019 | 11:59

    Ma hade molim vas kad ste vi čuli ili videli da su amerikanci prekršili bilo kakva pravila, pa čak i Indijanci čiju su zemlju okupirali su se sami uništili, poštenjačine!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA