≫ 

Palestinci odbijaju "šansu veka" - Trampov plan od 50 milijardi dolara

Bela kuća pripremila plan za ekonomski oporavak Bliskog istoka

  • 0

Bela kuća pripremila je plan za ekonomski oporavak Bliskog istoka vredan 50 milijardi dolara koji bi obuhvatio Palestinu i susedne arapske zemlje, a koji su Palestinci odmah odbacili.

Tim planom predviđa se stvaranje globalnog investicionog fonda u vrednosti od 50 milijardi dolara koji i finansirale bogate zemlje, kao i fonda od pet milijardi dolara za izgradnju koridora koji bi povezao Zapadnu obalu i Gazu.

Plan, koji bi sledeće nedelje trebalo da predstavi savetnik u Beloj kući Džered Kušner, zet predsednika SAD Donalda Trampa, na međunarodnoj konferencji u Bahreinu, uključuje 179 infrastrukturnih i poslovnih projekata. 

On je rekao da plan predstavlja "šansu veka" ako budu imali hrabrosti da je iskoriste.

Ambiciozni plan ekonomskog oporavka na kojem Kušner sa saradnicima radi dve godine, bio bi primenjen samo u slučaju postizanja političkog rešenja za dugogodišnje probleme u regionu.

Protesti Palestinaca protiv Izraelaca Foto: Tanjug/AP

On veruje da bi realizacija plana otvorila milion radnih mesta na Zapadnoj obali i Gazi, prepolovilo palestinsko siromaštvo i udvostručlo BDP Palestinaca.

Predviđeno je da više od polovine od 50 milijardi dolara bude uloženo u palestinske teritorije u narednih 10 godina, dok će ostatak biti podeljen na Egipat, Liban i Jordan.

Plan predlaže i da se skoro milijarda dolara uloži u zgradnju palestinskog turističkog sektora.

Trampova administracija nada se da će bogate zalivske, ali i evropske i azijske zemlje zajedno sa privatnim investitorima izdvojiti veći deo novca za plan, rekao je Kušner za Rojters.

Zvaničnica Palestinske oslobodilačke organzacije Hanan Ašravi ocenila je da su Kušnerovi planovi "apstraktna obećanja" i da bi jediino političko rešenje rešlo konflikt.

- Ako im je stvarno stalo do palestinske ekonomije neka okončaju okupaciju Gaze, zaustave Izrael da krade naš novac, resurse i zemlju i otvaranje naših teritorijalnih voda, vazdušnog prostora i granica kako bismo mogli slobodno da izvozimo i uvozimo - rekla je ona.

Hamas koji kontroliše Gazu poručio je da "Palestina nije na prodaju".

Sa druge strane, Izrael je pozdravio plan SAD.

VIDEO: Sveta zemlja je na ivici krvoprolića

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA