Sećate se spasenih dečaka iz pećine na Tajlandu: Zašto posle godinu dana ne smeju da pričaju o tome?

Većina od 12 dečaka i danas živi u siromašnom gradu Mae Saiju, a imaju opravdan razlog zašto ne pričaju o događajima od prošle godine

  • 0

Članovi fudbalskog tima, sastavljenog uglavnom od siromašnih tinejdžera, ušli su pre godinu dana u turističku pećinu na severu Tajlanda u pratnji svog trenera. Izašli su 18 dana kasnije nakon složene operacije spasavanja, koju je pratio ceo svet.

Većina od 12 dečaka i danas živi u siromašnom gradu Mae Saiju u koji ranije niko nje zalazio, a danas vrvi od turista željnih "selfija".

Dečaci i dalje igraju fudbal, trenira ih isti trener i žive u istim oronulim kućama sa svojim porodicama.

NE SMEJU DA PRIČAJU O DOGAĐAJU

Njihovi životi su krenuli u neočekivanom smeru. Nakon spasavanja su potpisali filmski ugovor s "Netflixom", proputovali svet, a njihova priča preneta je i na filmska platna.

No, o svojoj dramatičnoj pustolovini ne smeju da pričaju zbog ekskluzivnih ugovora koji im zabranjuju kontakte s novinarima.

Dečaci su krenuli na izlet u pećinu 23. juna 2018., ali su za njima krenule i podzemne vode, posledica obilnih sezonskih kiša, koje su poplavile podzemni kompleks.

tajland, dečaci, pećina Pre godinu dana spaseni su svi dečaci; Foto: Tanjug/AP

Strahovalo se da su svi mrtvi, ali su dvojica britanskih ronilaca 2. jula krenula niz poplavljene prolaze i useke i pronašli ih žive, zarobljene u otprilike četiri kilometra od ulaza.

Nakon dramatične trke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dečaci su spaseni do 10. jula, a postali su i svetske zvezde.

Njihovi prijatelji iz školskih klupa kažu da ih to nije nimalo promenilo. Danas igraju fudbal za novi klub Ekapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, kako ga svi zovu.

Dok vodi treninge, Ek se smeši novinarima koji dođu na treninge ili utakmice, ali vezan pomenutim ugovorom ništa ne sme da kaže.

Oni koji ga poznaju kažu da je oduševljen što je konačno ispunio san da vodi sopstvenu fudbalsku školu.

- Nakon što se oluja stišala, ovo je za njega novi život - kaže pomoćni trener Nopadol Kantavong.

Koliko su dečaci i trener dobili za ekskluzivne ugovore s "Netflixom", nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara po osobi.

"13 VIŠE NIJE NESREĆAN BROJ"

Slava je sustigla i neke od ronilaca koji su spasavali dečake.

Tajland, pećina, pronađena deca Dečaci su uspešno spaseni u akciji koju je pratio ceo svet; Foto: Tanjug/AP

Nakon razmatranja nekoliko opcija, odlučeno je da dečacima i treneru budu dostavljene pune ronilačke opreme kako bi im pomogle u spasavanju. Ronioci su ronili tako da su dečake držali ispod sebe. Zbog uskih, ali dugih prolaza mogli su da idu samo jedan po jedan pa je trener spasen poslednji, tri dana nakon prvog dečaka.

Mnogi od trinaest ronilaca koji su izvlačili dečake i trenera bili su obučeni članovi tajlandske mornarice, dok su neki bili prekaljeni hobisti koji su stigli iz Britanije i Australije kako bi pomogli u akciji. Svi su se našli usred drame kakvoj ranje nisu svedočili.

- Kada sam stigao, mislio sam da je to samoubilačka misija - rekao je Belgijanac Ben Rejmono koji vodi ronilački klub u tajlandskom Puketu.

Jedina žrtva cele operacije bio je tajlandski ronilac Saman Gunan koji je ostao bez kiseonika tokom pripremne operacije izvlačenja dečaka. Njegov spomenik danas je nedaleko od ulaza u pećinu.

- Nismo junaci. Samo smo odradili posao koji su tražili od nas. Trinaest više nije nesrećan broj - rekao je britanski ronilac Vernon Ansvort.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA