≫ 

Roditelji brutalnog Džihadi Džeka osuđeni na zatvor, majka vrištala: "Ubiće ga, odrubiće mu glavu"

Džihadi Džek je otišao od porodice 2014. Roditelji su mislili da je otišao u Jordan da uči arapski, javio se iz Sirije

  • 0

Džek Letis, 58-godišnji farmer koji uzgaja organsko povrće i bivša radnica u humanitarnoj organizaciji Oksfam, 57-godišnja Sali Lejn, nisu mogli da veruju da je njihov 18-godišnji sin Džek postao opasni ekstremista i pripadnik zloglasne Islamske države.

Svom sinu su želeli da dopuste da putuje svetom i nisu hteli da veruju da je od svih destinacija na svetu odabrao baš Siriju. Pokušali su da mu pošalju džeparac.

Ukupno 1.723 funte poslali su da mu se nađu pri ruci iako je policija tri puta dolazila na vrata i govorila im gde im se sin nalazi. Zanemarili su upozorenja, piše "Express.hr".

Tužiteljka Alison Morgan rekla je da je par, iz Oksforda, zatvorio oči pred očiglednim, da se njihov sin pridružio terorističkoj grupi ubica.

Njihov sin, za kog su tvrdili da boluje od opsesivno kompulzivnog poremećaja bio je zarobljen u Raki do decembra 2015. pokušali su da mu pošalju još novca, a kako su tvrdili na sudu, radili su to pod "prisilom" jer su se bojali da je u smrtnoj opasnosti.

Porota je raspravljala 20 sati i na kraju su roditelji Džihadi Džeka, najpoznatijeg borca ID iz Evrope, proglasili krivima jer su finansirali terorizam, objavili su britanski mediji.

Javnost je bila prisutna na suđenju i bilo je uzdaha, ali niko nije reagovao na presudu. Osuđeni su na 15 meseci zatvora što im je smanjeno na 12. Nakon što su izaši iz suda roditelji Džihadi Džeka su da ih je vlada iznevereila jer su više puta potražili pomoć kako bi vratili sina iz Sirije.

Jack Letts, novi džihadi džek Foto: Facebook/Jack Letts

- Mi smo osuđeni za ono što bi svaki roditelj učinio kada je život njihovog deteta u opasnosti. Želimo da pojasnimo da nismo osuđeni za finansiranje terorizma. Osuđeni smo zbog slanja novca našem sinu tamo gde postoje opravdani razlozi za sumnju da je novac možda upotrebljen u terorističke svrhe. Niko tokom našeg suđenja nije čak ni nagovestio da je 223 funte koje smo zapravo uspeli da pošaljemo Džeku iskorišćeno za terorizam. Činjenica da nas je porota oslobodila nekih optužbi jasno pokazuje da su prihvatili da verujemo da je život našeg sina u neposrednoj opasnosti. Vlada i policija su nas se odrekli - naveli su oni.

Kako su rekli, u potpunosti su sarađivali sa policijom i više puta tražili pomoć, ali umesto toga su sve te informacije koristili sa njihov krivični progon.

- Džek je i dalje britanski državljanin, a mi smo molili Vladu da nam pomogne da ga dovedemo na sigurno, čak i ako to znači da bi mogao da bude procesuiran u Velikoj Britaniji. Ako postoje dokazi da je počinio zločin, onda mu treba suditi. Pošto je pobegao od ID, on je u bekstvu - govore njegovi roditelji.

Sali Lejn kaže da iz vlade tvrde da ne mogu da učine ništa jer je previše opasno da putuju u Siriju.

- Visoka cena koju smo danas platili pokazatelj je ljubavi koju imamo prema našoj deci. Predani smo tome da pomognemo Džeku da se vrati kući. Nastavićemo sa kampanjom kako bismo pomogli onima kojima je Vlada okrenula leđa - naveli su oni.

Pred sudom su ispričali kako ih je sin napustio 2014. godine i krenuo na ono što su roditelji mislili "veliku avanturu" učenja arapskog jezika u Jordanu.

Pre odlaska prijatelj tinejdžera je pokušao da upozori roditelje na njegov rastući ekstremizam i zamolio ih da mu oduzmu pasoš. Iz Jordana Džek Letis se preselio u Kuvajt i oežnio Asmom, ćerkom plemenskog starešine u Iraku, a zatim je otišao u Siriju.

Lejn je rekla da je bila "užasnuta" kada ju je nazvao da kaže da je bio u Siriji u septembru 2014.

- Vrištala sam na njega. Kako si mogao da budeš tako glup? Ubiće te. Biće vam odrubljena glava - rekla je ona.

U julu 2015. objavio je na Fejsbuku da bi želeo da obavi "operaciju mučeništva" na grupi britanskih vojnika i zapretio da će odrubiti glavu njegovom starom školskom prijatelju Linusu Dautfajeru, koji se pridružio britanskoj vojsci.

Kako mnogi navode, Džek Letis je bio pristojan dečko, ali Džihadi Džek u kog se pretvorio, prvi je beli Britanac koji će pridružio ID i dolazi iz liberalne visokoobrazovane porodice.

Oca mu mnogi nazivaju ekcentričnim, ali svi su saglasni da je Džek odrastao u liberlanoj porodici u kojoj su mu roditelji dozvolili da sam odabere kojoj relihiji želi da pripada, iako je kršten nakon rođenja.

Tako je naivan mladić počeo da proučava islam i pao u ruke Abdulaha, koji je vrebao mlade ljude u lokalnoj džamiji kako bi ih radikalizivao i isprao im mozak.

Skoro svi koji poznaju Džeka tvrde da je oduvek bio pacifista i da je nemoguće da je uzeo oružje u ruke.

Nalazi se u kurdskom zatvoru, a jednom prilikom je dao intervju u kom tvrdi da je budala i da se može reći da je bio terorista, ali da to zapravo nije istina jer je odlučio da napusti ID.

Pogledajte video: Policija pokušava da uhapsi teroristu koji je masakrirao ljude u džamijama

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA