≫ 

Drama u Nemačkoj: Sudar borbenih aviona, jedan pilot poginuo, letelice pale u naseljeno mesto

Nesreća se dogodila na severoistoku zemlje, jedan pilot je poginuo, dok je drugi uspeo da preživi posle katapultiranja

  • 10

Dva nemačka borbena aviona "Eurofajter" sudarila su se u vazduhu na severoistoku zemlje u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, prilikom čega je jedan pilot izgubio život. Nakon sudara letelice su se srušile u naseljeno mesto, javljaju tamošnji mediji.

Ministartsvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se dogodila nesreća u blizini jezera Drevicer, piše RT.

Dva borbena aviona nemačkog ratnog vazduhoplovstva sudarila su se u vazduhu iznad gradića Malhov, koji se nalazi na 80 kilometara od grada Šverina.

Olupine uništenih aviona pale su u obližnju šumu, što je izazvalo požar. Video snimak, koji su na društvenim mrežama objavili lokalni radio-emiteri pokazuje oblak crnog dima koji se širi nad šumom na mestu navodnog sudara. Neki delovi aviona su takođe pali i na stambeni prostor u naseljenom mestu, izveštavaju lokalne novine SVZ.

Jedan avion srušio se u šumu blizu mesta Jabel, dok je drugi pao nekoliko kilometara dalje, nedaleko od Nozentiner Hita.

Mediji su ranije preneli da su oba pilota uspela da se katapultiraju, dok "Nort Kurir" piše da je jedan poginuo prilikom sudara. Drugi pilot pronađen je živ.

PILOT TREĆEG AVIONA SVE VIDEO

"Bild" ima informaciju kako je na testnom letu bio još jedan, treći avion, a upravo njegov pilot je vidio kako su se njegove kolege iz sudarile u vazduhu, prilikom čega su otvoreni padobrani. 

Nesreća se dogodila oko 14 časova, a veliki kontigent spasilačke ekipe nalazi se na mestu događaja, potvrdio je portparol nemačke vojske.

Oba aviona bila su deo eskadrile ratnog vazduhoplovstva 73 "Steinhoff", koja je bila smeštena u bazi Lage nedaleko od grada Rostok. U trenutku incidenta izvodili su trenažni let.

Okrug Meklenburg mesta u tom regionu poznata su kao destinacija za odmor Nemaca koji žive u obližnjim mestima zbog prelepih pejzaža i prirode.

Nemački Bundesver ima ukupno 128 ovakvih aviona, od kojih se 81 smatra dostupnim za korišćenje, a 39 njih je odmah spremno za akciju.

To su podaci iz 2017. godine, naglašava "Zeit".

No, otkako su ti podaci objavljeni, broj funkcionalnih i dostupnih aviona proglašen je tajnim, verovatno zato što se veliki broj letelica ne može koristiti zbog raznih defekata ili nedostataka delova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Van

    24. jun 2019 | 19:25

    Samo pomisao da nemci imaju borbene avione posle Drugog svetskog rata govori da oni koji su odgovorni za smrt milijona nevinih nisu na odgovarajući način kažnjeni jer imaju zemlju koju po logici ne bi trebali imati.

  • Vtf

    24. jun 2019 | 15:41

    Sta bi bilo da su na bojnom polju ili da ih juri neki rus u migu?

  • Ђура

    24. jun 2019 | 15:40

    То су они авиони што су сејали смрт код нас.Треба да их жалимо?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA