≫ 

Saznajemo: Srpskom državljaninu Avramu Niki ukinuta smrtna kazna u SAD (FOTO)

Sudija Džejms Mahan je 19. juna preinačio presudu u sudu u Renou, kojom se Avramu Niki ukida smrtna kazna posle 25 godina. Konačna presuda biće doneta u roku od 60 dana kada će se znati koju će Avram dobiti zatvorsku kaznu

  • 18

Srpskom državljaninu Avramu Vinetuu Niki (49), iz Vladimirovca kod Pančeva, posle 25 godina ukinuta je smrtna kazna u SAD, saznaje Telegraf.rs.

Nika je 1995. godine osuđen na smrtnu kaznu pred sudom američke savezne države Nevada zbog ubistva Edvarda Smita, bivšeg pripadnika ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga SAD.

"Avram Nika, zatvorenik br. 46984, zatvor Eli, Savezna država Nevada, dana 10. jula 1995. osuđuje se na smrt zbog ubistva Edvarda Smita na državnom putu br. 80", glasila je presuda suda jedinom srpskom državljaninu koji je u Americi osuđen na smrtnu kaznu.

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Avram Nika (desno) sa advokatom na jednom od ročišta gde je uložio žalbu na presudu Printskrin: Kanal 8 ABC

Već 25 godina, Avram, u samici najozloglašenijeg zatvora u Nevadi, sa još 81 osuđenikom čeka da se nad njime izvrši najteža kazna - ubrizgavanje smrtonosne doze otrova injekcijom!

NOVA ZATVORSKA KAZNA ILI NOVO SUĐENJE

Sudija Džejms Mahan je 19. juna preinačio presudu u sudu u Renou, kojom se Avramu Niki ukida smrtna kazna, ali da mu ostaje delo koje je počinio. Konačna presuda biće doneta u roku od 60 dana kada će se znati koju će Avram dobiti zatvorsku kaznu ili će biti zakazano novo ročište. Ukoliko sudija odluči da se održi novo ročište, u roku od 180 dana mora da se izabere nova porota.

Sudija Džejms Mahan, Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna, presuda Doneo je odluku koja je šokirala Amerikance, ali obradovala Srbe: Sudija Džejms Mahan Foto: PD-USGov

Tužilaštvo okruga Vašo u Nevadi bilo je zatečeno odlukom sudije i nije bilo spremno da komentariše novu odluku.

Trejsi Smit, udovica ubijenog Edvarda Smita izjavila je za lokalne medije da će prisustvovati ročištu gde treba da se odluči o daljoj sudbini ubice njenog supruga: "Ovaj grad me zna, Reno će me zapamtiti zato što moram da budem tamo kada se bude donosila presuda. Moram da predstavljam narednika Edvarda Smita".

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Trejsi Smit, udovica ubijenog Edvarda Smita bila je besna na odluku sudije Printskrin: Kanal 8 ABC

Prema presudi suda, u sumrak, na državnom putu ka aerodromu, Avramu se pokvario automobil. Niko nije želeo da stane da mu pomogne i šlepa ga. Posle izvesnog vremena, Avramu se ozarilo lice kada je video automobil koji se zaustavlja i vozača koji izlazi. Nije očekivao da će nada da će stići na avion za Beograd na vreme, uskoro biti ugašena. Edvard Smit je stao samo da opljačka Avrama, ne da mu pomogne.

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Ubijeni Edvard Smit radio je 15 godina u Oružanim snagama SAD Printskrin: Kanal 8 ABC

- Na autoputu mu se pokvarila kola. Stali su neki ljudi, čak je jedna baba htela da svedoči. Hteli su da mu pruže pomoć. Nisu mogli nešto, valjda je stala i policija. Hteli su da ga šlepaju do jednog mesta. Odatle bi išao do Čikaga, jer je imao avion za Srbiju. U međuvremenu, posle jedno tri, četiri sata, stao je jedan lik s kolima i tražio pare i zlato. Još mu je i opsovao majku na engleskom. Bata nije hteo ništa da da - ispričao je ranije ove godine za Telegraf.rs Sveta Nika, Avramov stariji brat, koga smo nedavno posetili u kući u Vladimirovcu odakle je put Amerike 1989. godine njegov brat otišao.

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Uviđaj posle ubistva Edvarda Smita Printskrin: Kanal 8 ABC

PREKRŠENA BEČKA KONVENCIJA

Žalbe Avrama Nike urodile su konačno plodom, jer je sudija Mahan u slučaju srpskog državljanina, naveo da je prekršeno načelo "habeas corpus", odnosno da se sud prilikom izricanja presude i samog suđenja nije držao načela zaštite lične slobode u krivičnom postupku.

Naime, prethodni sudija 1995. godine nije obavestio Avramu Niku o njegovim pravima koja mu u trenutku hapšenja po zakonu pripadaju.

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Avram Nika nije imao pravično suđenje u Americi Printskrin: Kanal 8 ABC

- Ni Nikini branioci na suđenju nisu dali informacije o njegovom teškom detinjstvu koje je moglo da utiče na porotu da mu ne da smrtnu kaznu. Nika je živeo u siromaštvu, porodica je prosila za hranu. Njegov otac je bio alkoholičar i tukao je Nikinu majku i decu - naveo je u obrazloženju presude sudija Mahan.

On je dodao da Nikini advokati nisu rekli njihovom klijentu da može da kontaktira tadašnji jugoslovenski konzulat radi pravne pomoći, dobijanja prevodioca i pomoći za ublažavanje kazne protiv njega prema Bečkoj konvenciji.

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Osuđeni Nika iz mlađih dana Foto: Nikola Tomić/Privatni album

- Na osnovu svega navedenog postojala je razumna verovatnoća da bi kazna za Avrama Niku bila drugačija. Avramov advokat neopravdano je propustio, pre suđenja, da posavetuje Niku o njegovim pravima prema Bečkoj konvenciji - napisao je sudija u svojoj odluci, navodeći da je i Vlada Srbije pokušala da interveniše u slučaju osuđenog srpskog državljanina.

Udovica Edvarda Smita bila je zaprepašćena odlukom sudije.

- Sudija je odlučio da ne bude smrtne kazne koju moja ćerka i ja čekamo. Iako je prošlo 25 godina, to ne znači smo išta zaboravile. Taj čovek (Avram Nika, prim. aut) mi je namigivao i slao poljupce tokom suđenja - prokomentarisala je Trejsi Smit posle odluke. Onda se pitala zbog čega sudija "više mari za ono što se Niki desilo u Srbiji, a ne čoveku koji je bio vojnik SAD".

Avram Nika, ubistvo, edvard smit, nevada, smrtna kazna Avram na suđenju nije imao prevodioca, niti mu je data mogućnost za pravnu pomoć Srbije Printskrin: Kanal 8 ABC

Sveti Niki, starijem Avramovom bratu, advokati iz Las Vegasa saopštili su lepu vest.

Smrtna Kazna, Sveta Nika, Avram Nika Uslišile mu se molitve: Sveta Nika, stariji brat Avrama Nike Foto: Nikola Tomić

- Presrećan sam, plačem od sreće. Poslednje tri godine nisam ništa znao šta se dešava sa Vinetuom. Ni pisma, ni poziva. Molio sam se svako veče da ga poštede i ispunila mi se želja. Sad mi je samo da ga vidim i njega nasmejanog. Da ga zagrlim... Hvala i vama što niste odustali od priče i Vladi Srbije koja je pomogla - u dahu je rekao za Telegraf Sveta Nika.

Ispovest brata Avrama Nike za Telegraf TV pogledajte u videu ispod:

(I. Čorbić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    26. jun 2019 | 19:23

    Mislio sam da je u Americi samoodbrana dozvoljena a opet,to mozda vazi samo za Amerikance....

  • Pravda

    26. jun 2019 | 21:41

    Koliko li ih je Edvard imao na duši .....

  • Chance

    26. jun 2019 | 19:40

    Ameri i njihovi zakoni. Kod njih se smrtna kazna deli kao kod nas nanogica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA