≫ 

Svet besan na Ameriku zbog potresnih fotografija: "Jesu li to te životinje, gospodine Trampe" (FOTO)

Fotografija oca i ćerke koji su se utopili u reci Rio Grande

  • 12

Devojčica stara skoro dve godine, licem okrenuta na dole, u reci Rio Grande. Obučena zajedno sa ocem u istu majicu. Oko njegovog vrata njena ruka. To je fotografija koja je juče obišla svet. Devojčica Valerija i njen otac utopili su se na putu za boljim životom.

Oskar Alberto Martinez Ramirez i mala Valerija hteli su da iz Meksika pređu u SAD, gde bi zatražili azil. Ramirez je prešao reku koja razdvaja dve susedne zemlje, noseći dete. Devojčicu je ostavio na obali, i krenuo nazad, po svoju suprugu, kada je Valerija skočila za njim.

Vratio se da spase ćerku, ali ih je struja povukla. Nađani su mrtvi.

Svemu tome je svedočila njihova supruga i majka Tanja Vanesa Avalos. Porodica je pobegla iz El Salvadora 3. aprila i oko dva meseca živela u kampu u Tapačuli, u blizini meksičke granice sa Gvatemalom.

Ramirez je međurtim odlučio da pređe reku kada se naljutio zbog činjenice da se predstavi pred američkim vlastima i zatraži azil.

Reka Rio Grande Foto: Tanjug/AP

- Kada je devojčica skočila pokušao je da dođe do nje, ali kada je hteo da je uhvati, otišli su dalje... nije mogao nazad. Stavio ju je u svoju majicu - ispričala je Rosa Ramirez, Oskarova majka.

Kako je dodala, molila ih je da ne idu, ali on je želeo da skupio novac i izgradi kuću.

Potresna fotografija obišla je svet, i dok su je neki mediji objavili zamućenu, kako se tela ne bi videla u potpunosti, neki mediji su odlučuli da je objave baš onakvu kakva jeste. Tako je "Independent" objavio pravu fotografiju kako bi "upozorio na opasnost koju nosi Trampova administracija prema migrantima".

Fotografija je nastala u aparatu Hulije Le Duk, meksičke novinarke.

Mediji u zemlji i svetu ovu fotografiju uporedili su sa onom koja je nastala pre četiri godine. Na njoj se nalazi sirijski dečak Aljan Kurdi koji se utopio na Mediteranu.

- Veoma je žalosno da se ovo dogodilo. Uvek smo osuđivali činjenicu da ŠTO je više odbijanja u SAD, sve će više biti ljudi koji će izgubiti život u pustinji ili prelazeći reku - rekao je meksikčki predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

Utopili se migrnati, Rio Grande Foto: Tanjug/AP

Meksiko je inače voljan da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama kada je su u pitanju migracije i dolazak "mase" iz Centralne Amerike.

Trampova politike drastično je redukovala broj migranata kojima je dozvoljeno da zatraže azil, sam predsednik SAD nije imao baš blag rečnik kada je govorio o migrantima koji prelaze američko-meksičku granicu. Nazvao ih je "životinjama", "hladnokrvnim kriminalcima".

"Independent" se zbog toga pita - "Jesu li to te životinje, gospodine Trampe?".

Demokratski kandidati za predsednika upravo njega krive za smrt dvoje ljudi, ali na sve optužbe reagovao je i Tramp.

- Kada bi promenili zakone ne biste imali ovo - rekao je Tramp.

Kasnije je na Tviteru napisao da bi demokrate trebalo da promene zakone o azilu kako bi bili spaseni životi na južnoj granici. Rekli su da na granici nema krize. Sada priznaju da sam bio u pravu, ali moraju da urade nešto povodom toga. Popravite zakone SADA! - naveo je Tramp.

Pogledajte video: Drama u Futogu: U cisterni pronađena četiri migranta u teškom stanju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VX

    27. jun 2019 | 11:43

    Amerika i Britanija su krive što su oni siromašni,jer oni ne dopuštaju nijednoj siromašnoj zemlji da jača jer onda oni ne mogu da manipulišu sa njima i izvlače razna prirodna bogatstva za sebe.Povraća mi se od te njihove demokratije i ljudskih prava.

  • Ikica

    27. jun 2019 | 12:27

    Uzas, sklonite sliku sa interneta. Dusa me boli kad vidim malenu..

  • Slavica D.

    27. jun 2019 | 11:17

    :(((((((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA