Suparnički kandidati traže od Bajdena da odustane od predsedničke trke: Daj šansu mlađoj generaciji

On vodi u svim anketama i glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u istoriji američke demokratije

  • 0

Džo Bajden, bivši potpredsednik u mandatu Baraka Obame i favorit za demokratsku nominaciju za predsedničke izbore 2020., našao se na udaru kritika suparničkih demokrata na više frontova te su ga, između ostalog, pozvali da odustane od trke za predsedničku nominaciju kako bi šansu za pobedu nad sadašnjim predsednikom Donaldom Trampom dobila mlađa generacija.

Bajden, koji treći put ulazi u borbu za demokratsku nominaciju, vodi u svim anketama i glavni je favorit u dosad najraznovrsnijoj ponudi kandidata u istoriji američke demokratije.

DRUGA DEBATA

U drugoj debati demokratskih kandidata za predsedničku nominaciju senatorka Kamala Haris je u nekoliko navrata oštro napala Bajdena koji je grčevito branio svoj stav da je u najboljoj poziciji da sruši republikanskog predsednika.

Džo Bajden, debata Foto: Tanjug/AP

Haris, jedina crnkinja u trci za demokratsku predsedničku nominaciju, prozvala ga je zbog njegovog "mučnog" komentara da je sa senatorima koji ne skrivaju da su segregacionisti naprosto bio "učtiv".

Odbacio je optužbe da je blag prema rasistima, kao i tvrdnje da se '70-ih godina protivio inicijativi da se deca iz većinski crnih zajednica autobusima prevoze u bolje škole u bogatijim četvrtima.

Haris je nakon debata kazala da "inače gaji veliko poštovanje prema Bajdenu i da ne veruje da je rasista".

Dvostruko mlađi kongresnik, 38-godišnji Erik Svalvel, pozvao ga je da "preda štafetu" novoj generacija koja se bolje snalazi u rešavanju pitanja poput klimatskih promena, veće dostupnosti zdravstvenog osiguranja i nasilja povezanog sa slobodnim pristupom oružju.

- Ja još uvek nosim štafetu - istakao je Bajden.

Umerenog Bajdena nije štedeo ni 77-godišnji Berni Sanders, zagovornik demokratskog socijalizma koji je po pitanju zdravstva i ekonomske nejednakosti gurnuo stranku dodatno ulevo, nakon što 2016. nije uspeo da postane njen glavni kandidat u završnom obračunu borbi s Hilar Klinton.

Džo Bajden, debata Foto: Tanjug/AP

Posebno se obrušio na Bajdena zbog davanja podrške ratu u Iraku i slanju 150.000 vojnika u misiju rušenja režima Sadama Huseina.

- Džo je glasao za taj rat, a ja sam predvodio protivljenje tom ratu koji je bio potpuna katastrofa - kazao je Sanders.

U debati je priznao da bi zbog njegove inicijative zdravstvo za sve Amerikanci morali uplaćivati više poreza.

Bajden je u završnim rečima pozvao na "izlečenje duše" zemlje koju je Tramp povredio.

- Moramo ujediniti Sjedinjene Američke Države - poručio je Bajden.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA