≫ 

Kinez presreo devojku na ulici i mučki je pretukao. Zakon kaže da nije kriv zbog batina (VIDEO)

Prema kineskom zakonu, za povrede koje su kvalifikovane kao "lake telesne povrede", ne postoji krivična kazna

  • 4

Užasan incident dogodio se u gradu Dalijen u Kini. Na snimku uznemirujućeg sadržaja može se videti kako muškarac oko ponoći nasrće na devojku koja se vraćala iz grada. Najpre joj je zadao udarac u lice, a kada je pala, nastavio je da je šutira i udara pesnicama, zadavši joj dvadesetak udaraca.

Snimak je za tren oka postao viralan na društvenim mrežama, osude su stizale sa svih strana, a napadač njie dobio krivičnu kaznu što se tiče batinanja. Štaviše, žrtvi je dijagnostikovana "lakša telesna povreda", prenose kineski mediji.

Situacija može izgledati bizarno i neverovatno ljudima u zapadnim zemljama, gde bi za ovakvo delo napadač bio oštro sankcionisan verovatno zatvorskom kaznom.

Međutim, što se tiče kineskog zakona i njegovog sprovođenja u praksi, postoji razlika između "lakših telesnih povreda" i "manjih povreda".

Povrede mekih tkiva, slomljene kosti, rane koje mogu ugroziti vid i sluh, sve su to, prema kineskom zakonu, lake telesne povrede. U video snimku, uprkos tome što je žrtva pretrpela brutalno nasilje, počinilac se nije našao iza rešetaka, baš zato što izraz "lake telesne povrede" već godinama oslobađa mnoge počinioce u slučajevima namernih povreda, uprkos činjenici da je to lažna primena kineskog krivičnog zakona.

Član 234 krivičnog zakona jasno ukazuje na to da onaj ko namerno počini bilo koju vrstu štete drugima, osuđuje se na kaznu zatvora ili kazneni pritvor.

Kineski tužioci, uglavnom, akcenat stavljaju na rezultate dela umesto same težine dela. U ovom slučaju, udaranje i pesničenje nisu ključni faktori na osnovu kojih je napasnik počinio zločin.

Krivični predmet gonjenja bilo je međutim to što je muškarac zlostavljao devojku, pokušavši da joj pocepa majicu i suknjicu i tužioci zbog toga pripremaju krivični postupak.

Nasilje, posebno nad ženama, postalo je kanal za mnoge sociopate da iskale bes.

Kada loši momci posle brutalnih napada mogu slobodno da hodaju bez ozbiljnih posledica, kineski mediji tvrde da je možda vreme za promenu zakona.

(Telegraf.rs/People's Daily China)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    29. jun 2019 | 09:18

    Odlucan zakon. "Oko za oko, zub za zub" kako bismo.mi ovo lako rijesili i da mu se nista ne poznaje.

  • ја

    29. jun 2019 | 10:28

    Ја реко код нас... и ушла да прочитам кад оно у Кини, шта ме брига

  • Lucy

    29. jun 2019 | 09:09

    Takav je zakon kod braće Kineza a mi tražimo dožibotnu za istu sitnicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA