Švedska i Japan bez duvanskog dima: Zabraniće pušenje i na otvorenom!

Švedska je 2005- zabranila pušenje u barovima i restoranima

  • 6

U Švedskoj je stupila na snagu zabrana pušenja na otvorenom na pojedinim javnim mestima, kao što su igrališta i peroni železničkih stanica. Novim pravilima zabranjuje se i pušenje u otvorenim delovima restorana, kao i u separeima za pušače, prenosi AP. Takođe, zabrane stupile na snagu i u Japanu.

U Švedskoj zabrana uključuje elektronske cigarete. Zvanični podaci pokazuju da je 2016. godine redovno pušilo 11 odsto od 10 miliona stanovnika Švedske, dok ih je 10 odsto pušilo povremeno. 

Švedska je 2005. godine zabranila pušenje u barovima i restranima. 

Cilj novog zakona je da u toj skanidinavskoj zemlji do 2025. godine pušenje bude potpuno zabranjeno.

U Japanu je danas stupio na snagu novi zakon koji zabranjuje pušenje u vladinim ustanovama, školama i bolnicama, a slična pravila sledeće godine očekuju i druge prostore, kao što su barovi i restorani.

Prema revidiranom Zakonu o promociji zdravlja, pušačima se za kršenje zakona propisuje kazna do 300.000 jena (2.780 dolara), a za rukovodioce objekata i do 500.000 jena, prenosi Kjodo.

Cigareta, pušenje Foto: pixabay.com

Pritisak protiv pušenja će se povećati u aprilu sledeće godine uključivanjem ugostiteljskih objekata, barova, kancelarija, železničkih stanica i predvorjima hotela, a sve to pred održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju u julu 2020. godine.

Prema novom zakonu, pušenje unutar vladinih, obrazovnih i medicinskih ustanova potpuno je zabranjeno.

Cilj uvođenja zakonaje da se zaštite mlađi od 20 godina, bolesni ljudi i trudnice od pasivnog pušenja, koje ima veliki loš uticaj na njihovo zdravlje. 

Zakon dozvoljava pušačima da zapale cigaretu na otvorenom prostoru objekata, pod uslovom da je obezbeđen izolovan prostor za pušače.

Pojedine organizacije odlučile su da obezbede prostor za pušenje na otvorenom, strahujući da će se pušači skupljati na ulici i izazvati žalbe lokalnog stanovništva.

Ministarstvo zdravlja i Uprava nacionalnog personala već su preporučili vladinim ustanovama i opštinama da ne obezbeđuju prostor za pušače.

Među 47 prefekturnih vlada Japana, potpunu zabranu pušenja uveli su Tokio, Osaka i još osam.

Pogledajte video: Ostavio bebu u kupeu pa izašao da zapali cigaretu, voz u tom trenutku krenuo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA