Majka sedmoro dece, studirala pod lažnim imenom: Ovo je nova šefica Evropske komisije

Ursula van der Lajen je ćerka nekadašnjeg premijera Donje Saksonije

  • 7
Ursula van der Lajen

Foto: Tanjug/AP

Posle nekoliko dana tenzija i prekida samita, čelnici EU uspeli su da se dogovore oko toga ko će preuzeti vodeće pozicije Evropske unije. Za predsednika Evropskog saveta izabran je Šarl Mišel, a na mestu predsednika Evropske komisije će prvi put najverovatnije da se nađe jedna žena - nemačka ministarka odbrane Ursula van der Lajen.

Ona će na tom mestu zameniti, ne baš popularnog i preterano omiljenog, Žan-Kloda Junkera. Međutim, medijima je već, zbog svoje i te kako zanimljive biografije, interesantna i Van der Lajen - ćerka je nekadašnjeg nemačkog političara i majka je sedmoro dece.

Ursula Getrud van der Lajen rođena je 8. oktobra 1958. godine u Briselu. Ćerka je Ernsta Albrajhta i sa porodicom se preselila u Nemačku kada joj je bilo 13 godina. Njen otac bio je premijer savezne pokrajine Donja Saksonija.

Ova Nemica može se pohvaliti svojim obrazovanjem. Studirala je ekonomiju, ali i medicinu. Govori nemački, francuski i engleski jezik.

Ursula van der Lajen

Foto: Tanjug/AP

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju u Londonskoj školi ekonomije. U prestonici Velike Britanije živela je pod lažnim imenom Rouz Landson zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije koja je u to vreme pretila nemačkim političarima i njihovim porodicama. Nakon povratka u Nemačku, buduća ministarka je studirala medicinu i doktorirala i specijalizirala ginekologiju. Ipak, 2015. godine pojavile su se optužbe da je svoj doktorat prepisala. Na kraju je međutim zaključeno da doktorat "sadrži greške", te je odlučeno da svoju doktorsku titulu sme da zadrži.

Na Univerzitetu Getiken upoznala je svog supruga Heika van der Lajena, profesora medicine, direktora jedne kompanije i člana aristokratske porodice Van der Lajen. Imaju sedmoro dece, koje je Ursula rodila u periodu od 1987. do 1999. godine.

Van der Lajenova je u politiku ušla relativno kasno. Članica je Hrišćansko-demokratske partije (CDU) Angele Merkel i na saveznu scenu stupila je 2005. godine, kada ju je novopečena kancelarka dovela na mesto ministarke za porodična pitanja i mlade. U drugom mandatu Merkelove služila je kao ministarka rada, a 2013. je preuzela Ministarstvo odbrane.

Ursula van der Lajen

Lagard, Van der Lajen, Borelj i Mišel; Foto: Tanjug/AP

To ministarstvo trenutno prate skandali oko preplaćenih savetničkih honorara, a sama ministarka je nekoliko puta svedočila pred istražnim komitetom.

Van der Lajenovu opisuju kao prisnu saradnicu kancelarke Angele Merkel, te mnogi ocenjuju da je njena nominacija za predsednicu Evropske komisije još jedan pobeda Merkelove.

Nakon dolaska na mesto ministarke odbrane posetila je nemačke trupe u Aganistanu. Kritikovala je mađararskog premijera Viktora Orbana pošto su mađari upotrebili suzavac protiv migranata na mađarsko-srpskoj granici 2015. godine.

Ako bude i zvanično odabrana za predsednicu Evropske komisije, biće prva žena na toj funkciji i prvi državljanin Nemačke u tom kabinetu još od Valtera Halstajna (1958 - 1967).

Na čelnim pozicijama EU pridužiće joj se još jedna žena, Kristin Lagard koja je nominovana za predsednicu Evropske centralne banke.

Osim njih dve i Šarla Mišela, nominovan je i Đozep Borelj za visokog predstavnike EU za spoljnu politiku i bezbednost. To znači da će on biti na mestu koje je obavljala Federika Mogerini.

Pogledajte video: Junker mortus pijan na samitu NATO

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    3. jul 2019 | 11:51

    Svakaaa cast...sedmoro dece rodila za 12 godina...pa to je za svaki respekt...pa ona je za tih 12 godina 5 provela u trudnocama...hrabra zena.. Treba to izdrzati...plus uspesna karijera...e to je dokaz da se sve moze kad se hoce...

  • Tamara

    3. jul 2019 | 13:58

    I na kraju je kupila diplomu

  • Тодорић

    3. jul 2019 | 12:37

    Ван дер Лажер,и Лажард...Шта више?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA