• 4

Gibraltar zadržao tanker sa iranskom naftom: Oglasile se i Velika Britanija i Španija (FOTO)

Tanker je navodno išao u Siriju

  • 4

Gibraltar je zadržao supertanker Grejs 1 zbog sumnnje da nosi iransku sirovu naftu za Siriju, kršeći sankcije Evropske unije protiv te zemlje.

Mape provajdera finansijskih podataka Refinitiv Ejkon pokazuju da je Grejs 1 natankovala iransku sirovu naftu 17. aprila, a ako bi to bilo potvrđeno, značilo bi da su prekršene i američke sankcije protiv iranskih izvoznika nafte.

Gibraltar zaplenio tanker

Foto: Tanjug/AP

Vlada Gibraltara, prekomorske britanske teritorije, navela je u saopštenju da ima osnova za sumnju da je tanker prevozio sirovu naftu ka rafineriji Banjas u Siriji, koja je u vlasništvu osobe koja je pod sankcijama EU.

Premijer Gibraltara Fabian Pikardo rekao je da su, uz njegovo odobrenje, lučke snage i agencije za sprovođenje zakona zatražile pomoć od Kraljevske mornarice u sprovođenju operacije.

Gibraltar zaplenio tanker

Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija pozdravila je “čvrstu akciju”Gibraltara, koji je zadržao supertanker pod sumnjom da nosi sirovu naftu za Siriju, ističući da je tim potezom poslata jasna poruka da je kršenje sankcija Evropske unije neprihvatljivo.

- Pozdravljamo čvrstu akciju kojom se obezbeđuje poštovanje sankcija EU protiv sirijskog režima i želimo da pohvalimo vlasti Gibraltara koje su uspešno sprovele operaciju - izjavio je portparol britanske premijerke Tereze Mej, prenosi Rojters.

Gibraltar zaplenio tanker

Foto: Tanjug/AP

Gibraltar je zadržao supertanker Grejs 1 na zahtev Sjedinjenih Američkih Država Velikoj Britaniji, izjavio je vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Španije Đozep Borelj.

- Španija je nadgledala zaplenu tankera za koji se sumnja da je prevozio iransku sirovu naftu za Siriju, kako bi ocenila moguće efekte na španski suverenitet, pošto, kako je rekao, izgleda da se sve odigralo u španskim vodama - prenosi Rojters.

Gibraltar zaplenio tanker

Foto: Tanjug/AP

Agencija podseća da Španija ne priznaje teritorijalne vode oko Gibraltara kao britanske.

Pogledajte video: Američka mornarica tvrdi da Iranci uklanjaju neaktiviranu minu sa tankera

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Pero

    Iran nije u Evropskoj uniji, pa samim tim ni ne može da krši sankcije Evropske unije. Ako neko zabrani drugoj zemlji da uvozi u treću, to nisu sankcije, već neka vrsta spoljašnje okupacije. Iran nema nikakve veze sa EU i ne mora da poštuje to što odluči EU. To je demokratija, a sve ostalo je demonkratija ili diktatura.

  • zak

    On treba da plovi bez zaustavljanja pa da vidimo ko ce ga zaustaviti.

  • Milorad Vujicic

    Un nije potvrdio te sankcijepa prema tome amerka i njeni sateliti nemaju pravo na ovakve akcije.Americi treba udariti sankcije i prestati poslovati sa njima.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima