"Terminator" iz Konga kriv je za jezive ratne zločine: Silovao je žene i ubijao, regrutovao decu

On je četvrta osoba koju je Međunarodni krivični sud osudio od 2002. godine

  • 3
Bosko Ntagena Foto: Tanjug/AP

Bivši vođa pobunjenika Bosko Ntagena proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Demokratkoj Republici Kongo. Presudu je izrekao Međuanrodni krivični sud (ICC), piše BBC.

Bosko Ntagena poznat i kao terminator osuđen je za ubistva, silovanja i regrutovanje dece vojnika. Njegovi advokati tvrdili su da je on žrtva jer je, takođe, regrutovan još dok je bio dečak. Ntagena je četvrta osoba koju je MKS osudio od osnivanja 2002. godine.

Ntagena je rođen i odrastao u Ruandi. U tinejdžerskom dobu, nakon što su počeli napadi na njegove sunarodnike etničke Tutsije je pobegao u DR Kongo. Ntagena se sa 17 godina pridružio pobunjenicima. Borio se prvo zajedno sa Patriotskom vojskom Ruande početkom devedesetih, te učestvovao u rušenju ruandske vlade nakon genocida počinjenog u Ruandi. Nakon toga pridružio se Patriotskim snagama Konga.

Bosko Ntagena Foto: Tanjug/AP

Godine 2006. MKS ga je optužio za regrutovanje dece vojnika. Isto tako je optužen da je bio zadužen za grupe koje su izvršile masakr nad 150 ljudi u Kivaniju 2008. godine. Godinu dana kasnije je imenovan generalom Oružanih snaga DR Kongo. Već 2012. godine napušta vojsku DR Kongo s odanim vojnicima i sukobljava se sa vladinim snagama.

Godine 2013. predaje se Ameičkoj ambasadi u Kigaliju, nakon podele u pobunjeničkoj grupu. Analitičari smatraju da je reč o činu samoodržanja, podstaknutom opasnošću u kojoj se našao nakon što je izgubio moć unutar pobunjeničke grupe M23.

(Telegraf.rs/BBC/index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pufta

    8. jul 2019 | 13:21

    Jel moguce da je ratni zlocinac a da nije iz Srbije???Apelujem da sud ispita poreklo ovog coveka mora da mu je neka baba iz Srbije

  • Milan

    8. jul 2019 | 14:41

    Ovo je naš Boško 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA