≫ 

Gruzijski voditelj uvredio Putinove roditelje, narod Tbilisija traži otkaz, oglasila se televizija

Gruzini ne vole Vladimira Putina, niti su prijateljski nastrojeni prema Rusiji. Ipak, javno psovanje, na koga god da se to odnosi, smatraju nešto što nikako nije u duhu gruzijskih vrednosti

  • 2
gruzija, protesti Foto: Tanjug/AP

Bura u Gruziji se ne stišava. Na ulicama Tbilisija građani su protestovali nakon što je voditelj Georgij Gabunija u direktnom programu na gruzijskoj televiziji "Rustavi 2" izrekao uvrede i psovke na račun ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih roditelja. Građani su tražili njegov otkaz, ali prema najnovijim informacijama, neće ga dobiti.

Bez obzira na krhke odnose Rusije i Gruzije skandalozno ponašanje gruzijskog voditelja osudila je kompletna gruzijska javnost, kao i rukovodstvo zemlje i narod.

Građani Gruzije su se okupili ispred televizije "Rustavi 2", traživši otpuštanje voditelja, a neki i zatvaranje televizije.

ŠTA JE TO ŠTO JE GRAĐANE TBILISIJA NATERPALO DA BRANE NEPRIJATELJA PUTINA?

Najmanje je tu Putinovih obožavalaca, osnovni motiv je - psihologija Gruzina. Iako im je Putin zakleti neprijatelj, smatraju da niko ne treba javno da psuje i vređa nečije mrtve roditelje, ko god to bio.

Većina građana Gruzije, nezavisno od toga da li gaje simpatije prema Putinu, ispad ovog voditelja doživela je pre svega kao narušavanje nacionalnih tradicija, ali i kao ličnu sramotu i sramotu cele zemlje.

gruzija, protesti Gruzini protestovali ispred televizije "Rustavi", tražiili otkaz voditelja zbog skandaloznih psovki; Foto: Tanjug/AP

U Gruziji, kavkaskoj zemlji, postoji poseban odnos prema psovkama. Psovka je teška uvreda i javno se ne psuje.Takođe, živ je i patrijarhalni kult roditelja, a pominjanje "mrtve majke" (ili oca) je skrnavljenje mrtvih.

Voditelj kanala "Rustavi 2" je to pravilo prekršio. On nije samo vređao predsednika Rusije, nego i njegove pokojne roditelje, iznoseći najgnusnije uvrede i psovke. Zato nije čudno što je celokupna nacija doživela pravi kulturni šok, uprkos tome što su odnosi dve zemlje napeti.

Reči koje je voditelj i autor emisije "Post skriptum" Georgij Gabunija čitav minut sipao sa ekrana, i to na čistom ruskom jeziku, danas se stidi cela Gruzija. Mnogi korisnici Fejsbuka pozvali su da se video-snimak koji je objavljen na internetu ne deli na mrežama, jer ne žele da se "sramota širi" i upozoravaju da bi to moglo da naruši ugled Gruzije.

"To nije pljuvanje u lice Putinu. To je pljuvanje u našu Gruziju…", "Ovaj voditelj nije Gruzin. I on nije čovek! Nije ponizio Putina, ponizio je sebe, uvaljao se u blato", samo su neki od komentara korisnika društvenih mreža.

Snimatelj kanala "Rustavi 2" koji je snimao građanske proteste, čak je spustio kameru na zemlju i pridružio se protestantima, ne želeći da bude deo takve uređivačke politike.

GRUZIJSKA TELEVIIZIJA NEĆE OTPUSTITI GABUNIJU

Gruzijska televizija "Rustavi 2" neće otpuštati novinara Georgija Gabuniju, koji je u direktnom programu uvredio Vladimira Putina, izjavio je generalni direktor televizije Nika Gvaramija.

- Šta god Gabunija govorio, to je apsolutno u okviru zakona i ustava. I o tome može da odlučuje samo rukovodstvo televizije - rekao je Gvaramija, a prenosi sajt "Gromadske TV".

Gvaramija je naglasio da rukovodstvo "Rustavi 2" smatra da je incident neprihvatljiv, zbog čega je suspendovalo Gabuniju na dva meseca.

- Ali, kada suspenzija prođe, nastaviće da radi i ako se publici nešto ne svidi, može da prebaci na drugi program - precizirao je on.

VIDEO: Voditeljka Parova napala goste u studiju pa nasrnula na njih

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA