Priča o Zlom vuku: Američki policajac razotkrio korumpirane kolege, pa je morao da pobegne u Rusiju

Nakon što je šest godina progonjen, maltretiran i praćen, rešio je da pobegne iz zemlje

  • 4
John M Dougan Foto: Wikipedia/OlgaLeonova

Bivši američki policajac, koji je razotkrio masovnu korupciju u policiji, morao je da pobegne iz zemlje nakon što se istraga okrenula protiv njega, a FBI mu upao u kuću. Utočište je našao u Rusiji, gde je zatražio azil, a ako se vrati u rođenu zemlju, preti mu 35 godina zatvora.

Nakon što je napustio Marinski korpus SAD, Džon Mark Dugan je želeo nešto avanturističkije od posla u kancelariji, pa je tako postao policajac. Nakon šest godina napustio je policiju u Palm biču na Floridi, zapanjen očiglednom kriminalnom aktivnošću koju je tamo video.

Posle izlaska iz policije pokrenuo je blog, dajući poštenim policajcima forum na kojem mogu anonimno da diskutuju i prikažu nezakonito ponašanje od strane viših službenika zakona.

Šest godina je progonjen, maltretiran i praćen, a FBI je upao u Džonovu kuću i zaplenio svu njegovu digitalnu opremu, čak su mu dali i kodno ime "Zli vuk".

FBI je pratio njega i njegovu porodicu, zbog čega je odlučio da pobegne iz zemlje. U SAD je ostavio suprugu i decu.

Pošto mu je pasoš bio zaplenjen, morao je da se preruši i ušunja u Kanadu kako bi izbegao američku carinu, za koju je sumnjao da ga ima na listi putnika kojima je zabranje izlaz iz zemlje. Dugan je zatim odleteo iz Toronta u Istanbul i ukrcao se na još jedan let do svoje krajnje destinacije, Moskve.

PRIČA "ZLOG VUKA"

U dokumentarcu za RT ispričao je svoju neverovatnu priču.

- Imali smo tipa koji se zove Brent Raban i on je bio narednik. Imao je malu grupu svojih ljudi, a on se samo šetao okolo, maltretirao i brutalno tukao manjine. Nakon što bi ih prebili i ostavili ih u krvi, slikali su ih i njihove fotografije objavljivali su na Fejsbuku. U opisu su stavljali kako su pali niz stepenice - rekao je Dugan.

Dugan je zbog toga prijavio loše ponašanje svojih kolega, ali se sve završilo tako što je on postao predmet istrage.

- Nisu želeli da istraže Rabana i umesto toga počeli su da istražuju ko im je poslao te postove, ko cinkari te policajce koji su išli okolo i činili zločine. Tako su došli do mene - rekao je on.

Nakon toga morao je da da otkaz na poslu, a 2009. godine pokrenuo je sajt na kojem su policajci mogli da prijave loše kolege. Razotkrio je neke od visokih zvaničnika policije u Palm biču, među kojima je bio i šerif ovog okruga.

Kako se navodi u dokumentarcu, šerifova desna ruka rešila je da preduzme određene akcije protiv Dugana, a on je navodno pretio i njegovoj supruzi, rekavši joj da prenese suprugu da ugasi sajt.

Bivši policajac tako se našao pod nadzorom.

- Počeo sam da viđam nepoznata vozila ispred kuće, ljudi su pravili fotografije - ispričao je on.

Nakon toga FBI je upao u njegovu kuću, tražeći dokaze o sajber kriminalu. Pošto mu je pretilo 35 godina zatvora, Dugan je rešio da napusti zemlju.

- Iskreno, ne želim da se vratim kući. Moja zemlja me je izdala - rekao je on.

Dugan je dobio azil u Rusiji, a na pitanje da li misli da je uradio pravu stvar, odgovorio je iskreno.

- Da, uradio sam pravu stvar - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    15. jul 2019 | 23:31

    U svakoj zemlji takvi posteni moraju da se sklanjaju,nazalost to je surova istina

  • đorđe

    15. jul 2019 | 23:25

    mafija sa službenim oružjem

  • DARKO 100%

    15. jul 2019 | 23:34

    U svakoj zemlji mozes da nadjes brata blizanca😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA