U Egiptu otvorena "savijena" piramida, turisti će morati čudno da se uspinju da bi ušli u prostorije

Piramida je posvećena faraonu Snofruu.

  • 0
savijena piramida, egipat Foto: Tanjug/AP

U Egiptu je otvorena "Savijena" piramida izgrađena za faraona Snofrua. Visoka 101 metar, a nalazi se južno od Kaira i predstavlja prekretnicu u razvoju gradnje piramida.

Turisti će se odsad uspinjati uskim tunelom dugačkim 79 metara iz povišenog ulaza na severnoj strani piramide kako bi pristupili dvema prostorijama koje se nalaze duboko u građevini staroj 4.600 godina.

Takođe će moći da se pristupiti 18 metara visokoj "pomoćnoj" piramidi, za koju se pretpostavlja da je bila namenjena Snofruovoj ženi Heteferesi.

"Savijena" piramida jedna je od dve piramide izgrađene za osnivača Četvrte dinastije, faraona Snofrua u Dašuru, na južnom kraju nekropole u Memfisu.

savijena piramida, egipat Mumija pronađena iskopavanjem u Dahšuru; Foto: Tanjug/AP

Vlasti žele da promovišu turizam u Dahšuru koji se nalazi oko 28 kilometara južno od Kaira. Taj lokalitet usred pustinje privlači tek malobrojne turiste, iako u njemu nema gužvi kao u Gizi.

Arheolozi su, nakon što su otvorili piramidu, predstavili drevne mumije, maske, alate i sarkofage pronađene tokom iskopavanja koja su počela nedaleko od piramida u Dahšuru prošle godine te će se radovi na iskapanju nastaviti.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA