Nemačku potresao niz grupnih silovanja, mediji upozoravaju: Većinu su počinili migranti

Većina počinilaca bila je maloletna

  • 17
Migranti, silovanje, Nemačka

Foto: Printskrin/Youtube

Slučaj grupnog silovanja koje su počinili dečaci stari od 12 do 14 godina ovih dana je potresao Nemačku, daleko je od jedinog. U gotovo svim slučajevima, kako pišu lokalni mediji, počinioci su tinejdžeri ili adolescenti migranti.

Podsetimo, osamnaestogodišnju devojku u Milhajm, gradu u zapadnoj nemačkoj pokrajini Ruhr, u saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji, prošle nedelje grupno su silovala petorica tinejdžera. Trojica od njih imaju 14 godina, a dvojica 12 godina. Budući da je prema nemačkom zakonu minimalna starosna granica za krivičnu odgovornost 14 godina, to znači da dvojica od petorice silovatelja neće moći da odgovovaraju pred sudom.

Dečaci su, kako pišu lokalni mediji, bugarske nacionalnosti, a neki od njih su u srodstvu. Navodno su namamili nesrećnu devojku u park, zatim su je napali i odvukli u grmlje pa je silovali. Da stvar bude još gora, britanski Dejli Miror piše da je devojka mentalno hendikepirana.

- U pitanju je bilo nasilje, ekstremno nasilje - rekao je policijski portparolk Piter Elke u nedelju. Devojka je pronađena u grmlju, a otkrili su ih prolaznici koji su šetali svoje pse, nakon čega su silovatelji pobegli. Policija je odbila da komentariše da li su silovatelji snimali svoj gnusni zločin mobilnim telefonom, piše nemački Bild.

Migranti, silovanje, Nemačka

Mesto zločina, Foto: Printskrin/Youtube

Ovo, nažalost, nije bio ni prvi ni poslednji slučaj seksualnog napastvovanja ili silovanja. Već u sredu su nemački mediji preneli da u istom gradu policija istražuje još jedan incident koji se dogodio u ponedeljak uveče - tri dana kasnije. Ovog puta su petnaestogodišnjakinju navodno okružila, maltretirala i neprikladno dirala petorica dečaka i mladića stari od 11 do 17 godina. Identitet počinitelja nije objavljen.

Velbert: Osam tinejdžera iz Bugarske silovalo 13-godišnjakinju

A u januaru ove godine, regionalni sud u gradu Vupertalu osudio je osam tinejdžera, starih od 14 do 16 godina, za silovanje trinaestogodišnje devojčice u blizini bazena u gradu Velbertu, takođe u saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji. Zločin se dogodio u aprilu prošle godine. I u ovom slučaju, modus operandi dečaka-silovatelja bio je isti: presreli su devojčicu u parku i odvukli je.

I u ovom slučaju su svi počinitelji migranti bugarske nacionalnosti. I u ovom slučaju su snimali zločin mobilnim telefonom, valjda kao perverzni virtuelni trofej koji bi onda mogli da pokazuju prijateljima.

U Minhenu su u oktobru prošle godine petorica azilanata iz Avganistana, stari 25 godina, uhapšeni zbog silovanja 15-godišnje devojke. Kako prenosi Bild, devojka tvrdi da su je silovali u njenom vlastitom domu nakon čega su je opljačkali. Silovanje se navodno dogodilo u aprilu prošle godine, ali policiji je trebalo pola godine da pronađe počinioce.

Frajburg: 8 Sirijaca, Iračanin, Alžirac i Nemac silovali 18-godišnjakinju

U Frajburgu, u južnoj pokrajini Baden-Vurtemberg, u junu je pak počelo suđenje za čak 11 mladića - u ovom slučaju nešto starijih, od 18 do 30 godina - za silovanje osamnaestogodišnjakinje prošlog oktobra. I ova nesrećna devojka je bila odvučena u grmlje i silovana, ovog puta pored noćnog kluba, i to tako da su joj prvo u piće stavili nepoznatu supstancu koja ju je omamila. Osmorica osumnjičenih su migranti, odnosno izbeglice iz Sirije, jedan iz Iraka, jedan iz Alžira, a jedan je nemački državljanin, otkrilo je tužilaštvo.

Prvooptuženi je 22-godišnji sirijski državljanin Madžid H. koji je prvi silovao žrtvu i zatim ostale podsticao na silovanje. I u ovom slučaju agonija devojke je trajala satima. Madžid H. je već od ranije bio poznat vlastima, a za njim je prethodno bio izdat i nalog za hapšenje zbog drugih zločina, piše Euronews. Uprkos tome, bio je na slobodi - i možda jednako neshvatljivo za žrtvu i njenu porodicu, bio je i dalje u Njemačkoj, gde je došao tražeći zaštitu od ratnog nasilja.

Frajburg: Iranac silovao i ubio 19-godišnjakinju 

Frajburg je dve godine ranije potreslo još jedno silovanje, ovaj put sa smrtnim ishodom. Husein Kavari koji je tvrdio da je Avganistanac, ali je zapravo Iranac, a lažno se predstavljao i kao maloletnik kako bi lakše dobio azil, presreo je devetnaestogodišnju studentkinju Mariju Ladenburger dok se vraćala kući biciklom sa zabave, silovao i zadavio. Međutim, kako je kasnije otkriveno, devojka je još bila živa kad ju je ovaj lažni izbeglica odneo na obalu reke da se tamo utopi.

Kavari je pronađen i uhapšen nekoliko nedelja kasnije, a njegov DNK pronađen je na mestu zločina zahvaljujući dugoj vlasi kose koju je ostavio. Osuđen je na doživotni zatvor prošle godine. Na suđenju je utvrđeno da ima najmanje 25 godina.

Migrantska silovanja kao pogonsko gorivo za desnicu

Svi su ovi slučajevi izazvali, u manjoj ili većoj meri, ogorčenje širom Nemačke i dodatno podstakli raspravu o ispravnosti izbegličke politike vlade Angele Merkel. Rajner Vent, predsednik nemačkog policijskog sindikata, otvoreno je nakon ubistva Marie Ladenburger upozorio da "ove i mnogih drugih žrtava ne bi bilo da je naša zemlja bila pripremljena za opasnosti koje su povezane s masovnom migracijom". Valja napomenuti da ovo nije ni izbliza potpuni popis silovanja, ubistava i drugih teških zločina koji su počinili tinejdžerski ili adolescentski migranti u Nemačkoj u poslednjih par godina, samo pregled onih zločina koji su najviše odjeknuli.

Naravno, za populističku desnicu, ovo je došlo kao potvrda da su bili u pravu kad su se protivili stihijskom primanju više od milion izbeglica i migranata od 2015. do danas.

Merkel će sigurno i otići 2021. - a možda i pre, ako je zdravlje ili koalicijski partneri na to prisile. Ipak, gorući problem će ostati i nakon nje: kako zaštititi građane, odnosno građanke od pojedinih nasilnih kriminalaca među novopridošlim migrantima, a u isto vreme ne stigmatizovati celu zajednicu, ne kršiti njena ljudska prava i ne dati ekstremnoj desnici prostor da se još više razmaše.

(Telegraf.rs/www.index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Serbe

    14. jul 2019 | 22:54

    Dobice novo Kosovo to mi znamo koji ovde zivimo.Sta se sve desaje a oni kriju.Mnogi Njemci zele da se sele za 10 godina nema ovde zivota.Stradace svi stranci zbog nasilnika....

  • Aca

    14. jul 2019 | 22:33

    Sta ste trazili to ste dobili!!! Najuriti ih iz Srbije ako nije kasno!!!

  • k17

    14. jul 2019 | 23:57

    kod nas je 100 puta gore ali niko nista ne sme da objavi...ko zna sta rade a da mi to ni ne znamo...STO DALJE OD SRBIJE SA NESRBIMA...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA