Omiljena turistička destinacija zatrpana smećem: U Rimu se namnožili pacovi i divlje svinje

Upozorenje su uputili i lekari

  • 0

Smetlišta koja su prethodnih dana stvorena usled gomilanja otpada i na kojima se "goste" pacovi, izazivaju bojazan za javno zdravlje u Rimu. Lekari upozoravaju porodice da zaobilaze smeće pobacano uz ivice trotoara, a nemoćni građani pokrenuli su bizaran izbor "najsmrdljivije kante za otpad".

Mnoštvo turista prisiljeno je da se kreće između prepunih kanti, dok žestok smrad smeća ostavljenog na velikoj vrućini privlači strvinare i preti širenju bolesti u "Večnom gradu".

Šef gradskog odbora za zdravstvo Antonio Mađi izdao je "higijensko upozorenje" i istakao da bi se ono moglo pretvoriti u upozorenje o opasnosti za zdravlje građana ako se bolesti počnu širiti putem izmeta insekata i drugih životinja koje se hrane truležom.

Ljutiti Rimljani u međuvremenu su na Tviteru pokrenuli takmičenje za "najsmrdljivije kante za smeće".

NA ULICAMA PACOVI I DIVLJE SVINJE

Kutije za pice naslagane jedna na drugu, ostaci špageta preostali nakon ručka i oguljene kore voća na rimskim ulicama privlače galebove, pacove, čak i divlje svinje. A i vukovi su prišli gradu bliže nego ikad, tvrde građani.

Smeće u Rimu Građanima Rima preti zaraza; Foto: Tanjug/AP

Dodatno ogorčenje stanovnika Rima izaziva visoka cena koju plaćaju za to da smeće trune na ulicama.

Grad je 2017. potrošio 597 evra po stanovniku na upravljanje otpadom, što je najviše u zemlji i mnogo je više nego što za to izdvajaju stanovnici Venecije (353 evra) ili Firence (266 evra).

No, Rimu nedostaje odgovarajuća infrastruktura. Od tri gradska smetlišta, jedno je zatvoreno, a dva su poslednjih meseci poharali požari.

Dva postrojenja za biološko upravljanje otpadom zatvorena su zbog redovnog održavanja.

Opštem stanju ne pomažu ni brojni Rimljani koji na nepredviđenim mestima, pokraj kanti za smeće ostavljaju stare dušeke, hladnjake i ležajeve.

SVI KRIVE GRADONAČELNICU

Građanin Salvatore Orlando (50) ipak upire prstom na rimsku upravu.

Smeće u Rimu Smeće se danima taloži na ulicama "Večnog grada"; Foto: Tanjug/AP

- Naravno da je kriva gradonačelnica. Pa ne možete kriviti građane. Građani proizvode smeće, moraju ga negdje baciti, a javne službe ga moraju pokupiti. Jednostavno je tako. Za to plaćamo poreze - rekao je.

Rimska gradonačelnica Virđinja Rađi (Pokret pet zvezda) kazala je da će kriza biti rešena u idućih 15 dana.

No, da bi se to realizovalo, svaki se dan na spaljivanje na različitim lokacijama mora poslati više od 5.000 tona rimskog otpada.

- Svi se žale na otpad, a niko ne želi spalionicu. Umesto toga mi plaćamo odvoženje smeća u Austriju ili Nemačku - rekao je jedan gnevni građanin koji nije želeo da otkrije ime.

I PAPA KOMENTARISAO SMEĆE

I papa Franja se osvrnuo na problem "degradacije i zapuštenosti" Rima.

Smeće u Rimu Smeće u Rimu nedaleko od centra grada; Foto: Tanjug/AP

Italijanski ministar unutarnjih poslova Mateo Salvini, čelnik krajnje desne Lige, već je počeo da koristi krizu sa smećem kao političko oružje uoči lokalnih izbora 2021. godine.

No, u gradu u kom su ključni sektori premreženi korupcijom i hronično su neefikasni, stanovnici se pitaju ima li Salvini čarobni štapić za rešavanje situacije koju već godinama ne uspeva da rešiti niko iz političkog spektra.

U međuvremenu, smeće je samo jedan od izazova u gradu s opasnim rupama na pločnicima i putevima, drvećem koje se ruši na svaki malo jači udar vetra i autobusima koji se zapale u vožnji, pod uvslovom da uopštee uspeju da pokrenu motor.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA