• 6

Ovo su 4 žene koje je Tramp uvredio zbog porekla: Jedna od njih ima sličnu sudbinu kao Melanija

Tramp im je rekao da se vrate odakle su došle

  • 6

Ilhan Omar, Aleksandrija Okasio-Kortes, Rašida Tlaib i Ajana Prezli - to su imena četiri žene, demokrata u američkom Kongresu, koje je predsednik SAD Donald Tramp uvredio i zbog kojih ga sada optužuju za rasizam. Tramp je njima rekao da se "vrate tamo odakle su došle" i da "poprave svoje "polomljene i kriminalne države".

Iako nijednu od njih nije direktno imenovao, veruje se da se upravo radi o njih četiri, poznate sada kao "Tim", koji je čvršće nego ikad zauzeo stav protiv predsednika.

Tramp je kritikovao obojene žene, nazivajući ih izazivačima nereda rođenim u inostranstvu. Predsednik je optužen za rasizam, a zahvaljujući ovome su i same demokrate zaboravile na unutrašnje razmirice.

Od njih četiri jedino Ilhan Omar nije rođena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Žene koje je uvredio tramp, demokrate

Foto: Tanjug/AP

KO SU ONE?

Ilhan Omar rođena je u prestonici Somalije, Mogadišu. Ona je predstavnica Kongresa iz Minestote i jedna je od dve žene islamske vere koja se nalazi u toj instituciji.

Jedina je koja zaista i nije rođena u SAD, ali je svakako američka državljanka.

Izabrana je na izborima 2018. godine i od tada je nekoliko puta zapadala u centar pažnje. Prva je žena iz Somalije koja je na takvoj funkciji u SAD, prva je Afrikanka koja je ušla u taj dom i prva "obojena" žena koja je izabrana u Minesoti.

Omar je jedna od čvrstih kritičara američke imigracione politike i u nekoliko navrata se usprotivila Trampovoj zabrani ulaska u zemlju i njegovim stavovima o imigrantima.

Pruža podršku besplatnoj školarini za studente sa niskim primanjima, minimalnu zaradu od 15 dolara i proširenje programa "Zdravstvena zaštita za sve".

Žene koje je uvredio tramp, demokrate

Ilhan Omar; Foto: Tanjug/AP

Prećeno joj je smrću, kritukuju je jer nosi hidžab i zbog komentara o napadu 11. septembra 2001. godine.

Pod paljbom je i jer kritikuje Izrael, ali i zbog toga što nije pružila podršku vođi venecuelanske opozicije Huanu Gvaidu.

Iako je relativno "mlada" američka državljanka, Ilhan Amar je ipak duže Amerikanka od supruge Donalda Trampa, prve dame Melanije Tramp.

Rođena je u Somaliji, a u Ameriku se preselila 1992. godine. Državljanka Sjedinjenih Američkih Država postala je 2000. godine.

Melanija Tramp postala je državljanka SAD 2006. godine kada je imala 36 godina. Godinu dana posle udaje za Trampa.

I Aleksandrija Okasio-Kortes je izabrana 2018. godine kao predstavnica četrnaestog njujorškog disktrikta. Poreklom je iz Portorika i govori španski jezik.

Žene koje je uvredio tramp, demokrate

Foto: Tanjug/AP

Ima 29 godina i najmađa je kongremsenka ikada.

Njena politika je zaokrenuta na levo u odnosu na mnoge druge u njenoj stranci. Kritikuje mnoge ličnosti iz svoje stranke kao što su Džo Bajden i Nensi Pelozi koji su prilično skeptični kada su u pitanju njene sposobnosti da zastupa demokrate.

Veoma je popularna na društvenim mrežama. Na Tviteru ima 4,7 miliona pratilaca, na Instagramu 3,8 miliona i njene objave vrlo često dolaze u centar pažnje širom sveta.

Žene koje je uvredio tramp, demokrate

Foto: Tanjug/AP

Ajana Prezli je kongresmenka iz Masečusetsa i takođe je izabrana na izborima 2018. godine. Prva je crnkinja izabrana u Masečusetsu. U svom "pobedničkom" govoru nazvala je Trampa "rasistom i čovekom koji nema nimalo empatije".

Rašida Tlaib je iz Mičigena i prva je žena palestinskog porekla koja je odabrana za Kongres. Uz Omar još jedna je muslimanka u toj instituciji.

Pogledajte video: Pogledajte izbliza spomenik Melaniji Tramp, koji je postavljen nasred pašnjaka u Sloveniji

(N. Z.)

Komentari

  • RICINUS

    Šta ju je uvredio... rekao joj je istinu... Pobegla je od gladi ratova bede obespravljenosti da bi se u americi okupala najela stekla pravo a sada nezahvalno besnili pametuje bez pameti da bi ipak takva bila prihvaćena postala neko i nešto

  • Горан

    Ма да се вратимо пет колена назад па да видимо одакле је порекло Транпа

  • Ali ipak...

    Recimo da je u pravu!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima