Ni manje zemlje ni više zaraženih: Ne biste pogodili gde je najveća stopa obolelih od sifilisa

Glavni epidemiolog smatra da i osnovne škole treba da budu snabdevene kondomima

  • 1

Mala ostrvska nacija, Island, zemlja od 360.000 ljudi ima najveću stopu obolelih od sifilisa u celoj Evropi. U želji da se što bolje izbore sa sifilisom i hlamidijom, glavni islandski epidemiolog želi da se kondomi distribuiraju i u osnovnim školama, izvestio je RUV. U osnovne škole na Islandu idu deca od 6 do 16 godina, piše Sputnik.

Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, Islandu pripada ta "čast" da ima 15,4 slučaja na 100.000 građana. Štaviše, stopa smrtnosti je u porastu, pogotovo od 2017. godine.

Torolfur Gudnason, glavni epidemiolog navodi da je nezaštićeni seks " jedino logično" objašnjenje. Prema njegovim rečima, i druge seksualno prenosive bolesti su u porastu. Broj obolelih od hlamidije protekle decenije bio je u opadanju, pa je ipak prošle godine dijagnostikovano 1.850 obolelih, što je pad u odnosu na 2.300 obolelih, od protekle decenije, ali je ipak velika cifra.

Ishrana, Anoreksija, farmerke, Dijeta, Polno prenosive bolesti, Sida, Hiv, Hlamidija, Gonoreja, Sifilis, Stomak, Jajnici Nezaštićeni seks je jedino logično objašnjenje za širenje zaraze, Foto-ilustracija: Profimedia

- Od hlamidije obole uglavnom mladi, oba pola, od 18 do 25 godina. Sifilis pogađa uglavnom muškarce, između ostalog i homoseksualce. Povećanje broja obolelih se objašnjava i doseljavanjem stranaca na Island - objasnio je Gudnason.

Simptoma hlamidije skoro i da nema, zbog čega su redovne kontrole najvažnije.

PROTEST RODITELJA

Njegova metoda sa kondomima u osnovnim školama dovela je do protesta.

- Mnogi roditelji su protiv te ideje, ali moralo bi da dođe do diskusije o ovome i moramo da učinimo sve što možemo da sprečimo širenje ovih bolesti, koje mogu da budu veoma ozbiljne.

Ako se ne leči, sifilis može da dovede do problema sa srcem, mozgom i nervnim sistemom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA