≫ 

Predstavnički dom Kongresa osudio rasističke ispade Donalda Trampa, podnet zahtev za impičment

Tramp je poručio da četiri poslanice iz redova demokrata "treba da se vrate odakle su došle", nakon toga je demoantovao da je rasista

  • 4
Kongesmenke SAD Demokrate žene migrantskog porekla, Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom Kongresa SAD, u kom većinu imaju demokrate, osudio je tvitove predsednika Donalda Trampa u kojima je poručio da četiri demokratske poslanice treba da se vrate u zemlje iz kojih potiču, a demokratski kongresmen Al Grin je zatim izneo zahtev za impičmentom predsednika.

Republikanci u Predstavničkom oštro su se protivili osudi Trampovih tvitova koja je na kraju usvojena s 240 glasova za i 187 protiv. Pre toga su i Tramp i republikanski lideri u Kongresu negirali da je predsednik rasista.

U usvojenoj rezoluciji se navodi da Predstavnički dom "ošto osuđuje" Trampove "rasističke komentare koji su legitimisali i pojačali strah i mržnju prema novopridošlim Amerikancima i ljudima koji nisu belci".

Republikanci tvrde da demokrate koriste pažnju javnosti za sticanje političkih poena, dok demokrate smatraju da su Trampovi komentari za svaku osudu, posebno jer dolaze od predsednika države.

Tramp nije odstupio i preko Tvitera je poručio da kongresmeni koji nisu zadovoljni sa SAD "mogu da odu".

Žene koje je uvredio tramp, demokrate Četiri demokratske predstavnice kojiima je Tramp poručio da idu iz Amerike ukoliko su nezadovoljne; Foto: Tanjug/AP

Nedugo zatim je teksaški kongresmen Al Grin izneo optužbe na račun predsednika i efektivno zatražio glasanje o impičmentu Trampa. Do glasanja o impičmentu bi potencijalno moglo doći ove nedelje.

Mnoge demokrate smatraju da je tako nešto preuranjeno, ali Grin želi da iskoristi sve veću odbojnost prema Trampu zbog rasističkih tvitova.

On je rekao da je Tramp nepodoban za obavljanje funkcije i da je "bilo dosta". Grin je do sada dva puta bezuspešno pokušavao da izazove glasanje o impičmentu Trampa.

JEDNA OD ŽENA KOJE JE TRAMP UVREDIO DUŽE IMA DRŽAVLJANSTVO SAD-A OD MELANIJE

Ilhan Omar, Aleksandrija Okasio-Kortes, Rašida Tlaib i Ajana Prezli - to su imena četiri žene, demokrata u američkom Kongresu, koje je predsednik SAD Donald Tramp uvredio i zbog kojih ga sada optužuju za rasizam. Tramp je njima rekao da se "vrate tamo odakle su došle" i da "poprave svoje "polomljene i kriminalne države".

Žene koje je uvredio tramp, demokrate Ilhan Omar; Foto: Tanjug/AP

Tramp je kritikovao obojene žene, nazivajući ih izazivačima nereda rođenim u inostranstvu. Predsednik je optužen za rasizam, a zahvaljujući ovome su i same demokrate zaboravile na unutrašnje razmirice.

Zanimljivo je to da je jedna od kritikovanih, Ilhan Omar, duže državljanka SAD-a od supruge Donalda Trampa, prve dame Melanije Tramp.

Rođena je u Somaliji, a u Ameriku se preselila 1992. godine. Državljanka Sjedinjenih Američkih Država postala je 2000. godine.

Melanija Tramp postala je državljanka SAD 2006. godine kada je imala 36 godina,  godinu dana posle udaje za Trampa.

Ilhan Omar rođena je u prestonici Somalije, Mogadišu. Ona je predstavnica Kongresa iz Minestote i jedna je od dve žene islamske vere koja se nalazi u toj instituciji.

VIDEO: Pogledajte izbliza spomenik Melaniji Tramp, koji je postavljen nasred pašnjaka u Sloveniji

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    17. jul 2019 | 11:02

    Nedaj se Trampe, vladaćeš ti do kraja amerike.

  • RICINUS

    17. jul 2019 | 11:01

    Sve što je rekao je istina bolna.... One kao stranci koje su politički uglavljene da provociraju nemogu tako kuražno i bezobrazno da se ponašaju...

  • Imenjak

    17. jul 2019 | 10:26

    Auuu zamisli digla zaba nogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA