Fenomen na Alpima: Muškarac se popeo na 3.000 metara i zatekao veoma čudan prizor (FOTO)

Na tolikoj nadmorskoj visini u Alpima zaledi se čak i voda u flašici koju planinari nose sa sobom

  • 1
Jezero na Alpima Printskrin: Instagram/bryanthealpinist

Muškarac koji se krajem juna popeo na francuske Alpe zabeležio je fotografiju koja je prelepa, neverovatna, ali ujedno i zabrinjavajuća.

Naime, kako javlja "Independent", planinar Brajan Mestre bio je šokiran kada je u predelu Mon Blana na visini od oko 3.400 metara otkrio jezero.

VAŽAN POKAZATELJ KLIMATSKIH PROMENA

Mestre je fotografiju objavio na Instagramu rekavši kako se u taj predeo penjao samo deset dana nakon što se njegov kolega Pol Todhanter penjao na isto mesto za koje kaže da je bilo prekriveno snegom.

No, u periodu između njihovih dvaju penjanja došlo je do jednog od najjačeg toplotnih talasa u Evropi, koji je zahvatio i područje na koje su se njih dvojica penjali.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

Podsetimo, krajem juna je u Francuskoj oboren temperaturni rekord iz 2003. godine, kada je izmereno rekordnih 45,9°C.

I oblast u krugu Mon Blana tih dana je oborila svoj rekord, pošto je temperatura dostigla 9,3 stepena na Celzijusovoj skali.

"JEZERO JE BILO PRAVO IZNENAĐENJE"

Mestre je progovorio za portal IFL Science i otkrio kako su uslovi penjanja bili haotični.

- U Šamoniju, gradu koji se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine, zabeležili su temperature blizu 40 stepeni Celzijevih. Iste nedelje su se faze zamrzavanja podigle na gotovo 4.700 metara umesto uobičajenih 3.000 metara nadmorske visine - rekao je Mestre.

Dodao je kako ni ne mora da napominje da je jezero bilo pravo iznenađenje.

- Nalazi se na 3.400-3.500 metara nadmorske visine. Na toj visini uglavnom očekujete samo sneg i led, a ne oblik u tečnom stanju. Uglavnom, kada na toj visini provedemo ceo dan, voda u flašicama koju nosimo sa sobom počinje da smrzava - otkrio je.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

Mestre je dodao i kako je više desetina puta bio u Apima i to za vreme najtoplijih dana. Kaže da je povremeno bilo toplenja snijega, ali ničega ni sličnog ovome.

SLIČNO SE DOGODILO I 2015. GODINE

Istraživač glečera, Ludovik Renel, otkrio je kako se slično jezero pojavilo na istom mestu 2015. godine takođe nakon toplotnog talasa, ali kako nije bilo ni približno ovome po veličini.

Jezero u sebi ima oko nekoliko hiljada kubnih metara vode, te je deset metara široko i 30 metara dugačko, javlja "National Geographic France".

Ipak, dodaju i kako ovo nije izolovan slučaj, te kako se gotovo svake godine može pronaći jezero na gotovo istom mestu.

Javljaju i kako bi inače voda koja se skupila trebalo da pronađe svoj put i otekne, te kako se to verovatno nije dogodilo jer je sloj leda ispod vode jak i ne propušta vodu.

Razgovarali su i sa stručnjakom za glečere koji im je rekao kako je na Rošemelon glečeru na granici Italije i Francuske 1960-ih nastalo jezero koje se formiralo tokom nekoliko godina.

- Najprije je to bilo malo jezerce, ali je počelo da raste bez da je to iko primetio. Začas je došlo do 650.000 kubnih metara vode i pretilo je da se izlije. Tada je izdano upozorenje, te je sprovedena operacija pražnjenja jezera - rekao je Kristijan Vensan i dodao kako na ovakve pojave treba paziti.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA