≫ 

Trojica zloglasnih Albanaca primiće El Čapa: Zatvor u Koloradu je "čista verzija pakla"

Trojica braće optuženi su za terorizam

  • 8
Braca iz Makedonije, Eljvir, Shain, Tony Duka Foto: NJ court/Privatna arhiva

U večernjim satima 7. maja 2007. godine, tada 48-godišnja Lata Duka pripremala je večeru u kuhinji kada je sa prednje strane kuće čula snažni prasak.

- To nije bio uobičajeni zvuk, prestrašila sam se - prisetila se ona deset godina kasnije.

Pomislila je najpre da neko provaljuje u kuću, pa je dohvatila stolicu i podigla je iznad glave, čekajući provalnika. Ali, sekundu kasnije pred nju je stala grupa naoružanih muškaraca koji su razvalili ulazna vrata i upali u kuhinju.

- Spustite stolicu ili pucam! - uzviknuo je jedan sa uperenim pištoljem u njena prsa.

Naoružani muškarci bili su agenti FBI, a pridružili su im se i policajci. Dok su pretresali kuću, jedan joj je prišao.

- Stalno su me ispitivali gde su mi sinovi. Išao je gore-dole stepenicama i stalno ponavljao to pitanje. Rekla sam im da su na poslu, ali na to se samo nasmejao - ispričala je ona.

Braca iz Makedonije, Eljvir, Shain, Tony Duka Foto: NJ court/Privatna arhiva

Lata nije znala da su u isto vreme u toku bile još dve racije na različitim mestima u Čeri Hilu, a sve su imale isti cilj - hapšenje njena tri sina, Dritana, Šaina i Eljvira Duku.

Više od 100 policajaca i agenata bilo je uključeno u ono što je u to vreme bila jedna od najpoznatijih protivterorističkih akcija nakon rušenja kula bliznakinja 11. septembra 2001. godine.

Danas dvojica od njih - Dritan i Eljvir služe doživotnu kaznu u ADX Supermax zatvoru u Koloradu, za koji kažu da je "čista verzija pakla". Ovih dana tamo će im se pridružiti i zloglasni narkobos El Čapo koji je u sredu dočekao svoju presudu - doživotni zatvor.

El Čapo, Ema Koronel, suđenje Foto: Tanjug/AP

Malo ko je mogao da zamisli da će trojica dečaka iz albanske porodice, koja je 80-ih živela u istočnoj Makedoniji, da postanu opasni teroristi u SAD. Ali, već idućeg jutra, nakon što je FBI upao u kuću njihove majke, pred stotine novinara je izašao tadašnji državni tužilac Nju Džersija Kris Kristi.

- Filozofija koja podržava i podstiče džihad protiv američkih državljana širom sveta stigla je ovamo i živela u Nju Džersiju, preteći životima naših sugrađana, a sprovodila su je petorica muškaraca - rekao je on.

Osim trojice braće Duka privedena su i njihova dvojica prijatelja Mohamaed Šnuer i Serdar Tatar, koji su prema Kristijevim rečima pokušali da izvedu teroristički napad na obližnju vojnu bazu Fort Diks.

Duke su u SAD stigle iz makedonskog gradića Debar, na samoj granici sa Albanijom. Na novom kontinentu trebalo je da počnu sasvim novi život, ali tada 28-godišnji Dritam, 26-godišnji Šain i 23-godišnji Eljvir ubrzo osiđeni za zaveru protiv američkih vojnika i osuđeni na doživotni zatvore, piše Express.hr.

Braca iz Makedonije, Eljvir, Shain, Tony Duka Foto: NJ court/Privatna arhiva

Lata Duka i suprug Firik - albanski muslimani - odlučili su napustiti selo u potrazi za boljim životom za sebe i trojicu sinova. Krenuli su najprije vozom u izbeglički kamp u Latini u Italiji, gde su boravili godinu dana.

Zatim su preko Meksika završili u SAD u i to u Brukilinu - gradiću Besonhurst.

Bensonhurst je bio poznat u Bruklinu kao dom mafijaša raznih nacionalnosti. "Rusi su se družili s Rusima, Italijani s Italijanima, a Albanci s Albancima.

Obično smo se morali braniti jer su nas drugi napadali, pa smo se morali sukobljavati. Nije bilo neobično da dođemo kući s razbijenim okom ili rasečenom usnom", prisetio se najmlađi Burim.

S vremenom u se prilagodili uličnom životu i usvojili bruklinski sleng i tipično razmetanje. Dritan je bio najtemperamentniji i često je u školi upadao u nevolje. Znao je da nije odabrao najbolji put, pa je na kraju jednog dana odustao od škole i rekao ocu:"Ako se ne maknem ili ću završiti u zatvoru ili ću biti mrtav."

Kada su momci porasli okrenuli su se veri na oduševljenje svojih roditelja. Ali sa napadom SAD na Avganistan sve se promenilo, postali su radikalni.

Pali su zbog planiranja napada na američku vojnu bazu na šta ih je nagovorio informator FBI. Sva trojica braće su dobila doživotne kazne.

Pogledajte video: Najveći narko-bos dobio prodavnicu suvenira

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    18. jul 2019 | 15:31

    Znaci kad izvode teroristicke napade u Americi tada su teroristi a kad su izvodili te iste napade u Srbiji za Amerikance su bili borci za slobodu. E ti borci za slobodu ce vam doci glave.

  • Nesa

    18. jul 2019 | 14:33

    Kako to amerika cas posla kada je ona u pitanju...a Kosovo...Nema veze nisu isti arsini?

  • Dusan

    18. jul 2019 | 15:34

    Neka uzivaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA