≫ 

Najkontroverzniji rezultati testa: Nakon što su objavljene ocene, 23 đaka izvršila su samoubistvo

Nakon što su ponovo pregledani mnogi od "palih" su zapravo položili

  • 0

Najmanje 23 tinejdžera u jugoistočnoj indijskoj državi Telangana izvršilo je samoubistvo od kada je njihova škola objavila rezultate jednog ispita u aprilu. BBC je pokušao da objasni svojom reportažom zbog čega su ovi rezultati testa najkontroverzniji u istoriji.

Tota Venela je volela da kuva, gleda komične emisije i da uživa u hrani koja se kupuje na ulici. Njen stariji brat Venkateš (19) nedavno ju je naučio da vozi motor.

- Bio sam tako srećan što može da vozi kao profesionalni bajker. Međutim, ponekad bih je pratio bez da ona to zna da budem siguran da je bezbedna - ispričao je on.

Vankateš pokušava da suzdrži suze prisećajući se kobnog dana, 18. aprila. Tog dana je njegova sestra saznala da nije položila završni test iz 12. razreda (završni razred). Uzela je otrvo i umrla nekoliko sati kasnije u bolnici.

- Ponavljala je samo, kako je mogla da padne. Tešili smo je i rekli da je sve u redu, da može ponovo da ide testiranje, ali je čak i u bolnici govorila da je trebalo da položi - ispričala je njena majka Sunita.

matematika, zadatak, brojevi

Foto: Pixabay.com

Venela je jedna od 320.000 đaka u Talanhani koji su pali završne ispite. Svi oni upisani su u škole koje predaju nastavni plan i program postavljen od strane Državnog odbora za obrazovanje.

Visoko obrazovanje u Indiji je žestoko konkurentno. I polaganje ispita je ključno za obezbeđivanje mesta na dobrim univerzitetima, oni se vide kao ulaznica za dobro plaćen posao i svetlu budućnost.

Vrhovni univerziteti takođe sprovode i samostalne testove za upis, ali studenti koji dobro prođu na njima i dalje mogu da izgube svoje mesto na fakultetu ako loše prođu na završnom testiranju u srednjoj školi.

U danima kada su objavljeni rezultati, šokirani đaci i roditelji su protestovali, govoreći da je došlo do greške u ocenjivanju i zahtevajući da se sve ponovo pregleda.

- Moj sin ima najviše ocene iz matematike, fizike i hemije na testovima za kraj 11. razreda. Ove godine ocene pokazuju da je dobio jedinicu iz matematike i nulu iz fizike. Kako je to moguće? Učio je za ostale testove, ali nakon rezultata on je utučen. Prestao je da uči i jede i odbija da napusti kuću. Brinem za njegovo mentalno zdravlje - rekao je Venugopal Redi.

Kako su se protesti intenzivirali, tako je buknuo broj onih đaka koji su izvršili samoubistvo.

indija, vojska, parada, vojnici, građani, dan repubilke, nezavisnost

Foto: Tanjug/AP

Novi rezultati su objavljeni 27. maja, i tada su ispravljene ocene 1.137 đaka, te su oni položili. Jedan đak je čak od nule, stigao do 99 bodova.

U srcu skandala je privatna softver kompanije "Globarena Tehnolodži", koja je 2017. dobila na vladinom konkursu mogućnost da širom zemlje sprovede testiranje na 970.000 đaka. Takođe je ona odgovorna i za rezultate.

Državi obrazovni savet naveo je da "Globarena" nema nikakve beze sa činjenicom koliko je đala izvršilo samoubistvo, a "Globarena" jeste priznala da je bilo "nekih grešaka".

Porodica Anamike Jadev, koja se ubila, podneće krivičnu prijavu protiv Obrazovnog saveta i "Globarene".

Oni su za BBC rekli da je 16-godišnjakinja izvršila samoubistvo nekoliko sati nakon što je saznala da je pala na ispitu. Kada su objavljeni ponovni rezultati 27. maja, pokazali su da je Anamika zapravo položila, ali je onda test ponovo pregledan - i opet je pala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA