≫ 

Tenzije se ne smiruju: Iran zaplenio britanski tanker u Ormuškom moreuzu

Sumnja se da je tanker "Stena Impero" prekršio međunarodne norme plovidbe

  • 2
tanker, iran, zaplena Foto: Tanjug/AP

Iranska revolucionarna garda zaplenila je britanski naftni tanker "Stena Impero" u Ormuškom moreuzu, izvestili su iranski mediji.

Tanker od 30.000 tona u vlasništvu je kompanije "Stena Bulk".

"Stena Impero" je krenula u Saudijsku Arabiju, ali je napustila međunarodne morske puteve i krenula na sever prema iranskom ostrvu Kešm.

Sudeći po objavama Irana, tanker je zaplenjen jer je "prekršio međunarodne norme" plovidbe.

Kompanija "trenutno ne može da kontaktira brod koji se kreće prema severu, prema Iranu", a na zaplenjenom tankeru nalaze se 23 člana posade.

Iz Londona su istakli da "procenjuju situaciju nakon izveštaja o incidentu u Zalivu".

Teheran i London su u sukobu od 4. jula, kada je Kraljevska mornarica zaplenila iranski tanker "Grace 1" kod Gibraltara, po optužbama za ilegalni transport nafte u Siriju. Iranske vlasti su tada obećale da će se osvetiti.

Ranije ove nedelje, nestao je tanker "MT Riah" iz Emirata, koji je plovio panamskom zastavom. Iran je rekao da je brod imao tehničkih problema i da je prebačen u luku radi popravke.

U četvrtak je objavljeno da je američki ratni brod ušao u Perzijski zaliv i navodno srušio iransku bespilotnu letjelicu koja se, uprkos upozorenjima, približavala na udaljenosti od 1.000 metara. Međutim, Iran je negirao obaranje drona, a kao dokaz priložio je video snimak američkog broda koji je snimljen baš tim dronom za koji Amerikanci tvrde da su ga oborili.

Vašington nastoji da uspostavi "koaliciju" savezničkih mornarica u regionu kako bi osigurao "slobodu plovidbe" u Ormuškom moreuzu, jednom od najvažnijih brodskih linija u svetu za transport nafte.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je večeras da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuskom moreuzu i pozina slobodu plovidbe u Persijskom zalivu, prenosi Rojters.

- Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemop da uradimo da bismo brzo obezbedili oslobađanje ova dva broda - kazao je Hant.

(Telegraf.rs/RT/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA