Britanci upozoravaju Iran: "Ako ne predate dva tankera koja ste zaplenili, biće posledica"

Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera i poziva slobodu plovidbe u Persijskom zalivu.

  • 5

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je da će biti posledica ukoliko Iran ne preda dva naftna tankera koja je zaplenio u Ormuškom moreuzu, javio je "Skaj njuz", a Rojters prenosi da je britanska firma koja upravlja drugim zaplenjenim tankerom objavila da je brod nastavio put nakon što su sa njega otišle naoružane osobe.

Hant je poručio da ne traga za vojnim opcijama.

On je prethodno izjavio da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuškom moreuzu i poziva slobodu plovidbe u Persijskom zalivu.

- Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemop da uradimo da bismo brzo obezbedili oslobađanje ova dva broda - kazao je Hant.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuškom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker "Stena Impero", javila je iranska državna televizija, a firma "Nordern marin" koja pripada švedskoj kompaniji "Stena AB" tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplenila na zahtev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što "nije poštovao međunarodna pomorska pravila".

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će "preduzeti neophodne pravne korake".

"Nordern marin menadžment" je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuški moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka severu prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen.

Ubrzo nakon ove vesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu "Mesdar", koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka severu ka obali Irana nakon što je prošao kroz Ormuški moreuz, isto kao "Stena Impero", ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

"Norbulk šiping" koji upravlja "Mesdarom" saopštio je da je u međuvremenu komunikacija ponovo uspostavljena s ovim tankerom koji je krenuo natrag u Persijski zaliv i da je sa posadom sve u redu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • niko

    20. jul 2019 | 03:52

    a prihvatljivo im je da oni zaplene tudji tanker ,,po kom pravu,,cak i da vozi naftu za siriju,,englezi se prave ludi,,doba kolonija i pljacke indije,,je nepovratno proslo,,a kralo se toliko dasu i kanalizaciju oblagali prvoklasnim porcelanom,,

  • ma

    20. jul 2019 | 03:56

    Ajd da vidimo Britansku snaznu vojsku ... 🙄🙄

  • Baster

    20. jul 2019 | 00:24

    Pa šta tražite k u tim vodama? Da niste,možda,pošteno platili tu naftu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA