Južna Koreja pucala na ruske avione: Ispaljeno više hitaca, oglasila se Moskva

Ruski avion je navodno povredio vazdušni prostor Južne Koreje, što Rusija negira

  • 0
Južna Koreja pucala na ruske avione Foto: Tanjug/(AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Južnokorejski borbeni mlaznjaci ispalili su pucnje upozorenja, nakon što je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Južne Koreje, rekao je danas neimenovani zvaničnik.

Kako navodi južnokorejsko Ministarstvo odbrane, tri ruska vojna aviona prvobitno su ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na istočnoj obali, pre nego što je jedan od njih ušao u vazdušni prostor te zemlje.

- Avion je nakon ispaljenih pucnjeva napustio vazdušni prostor Južne Koreje, ali se kasnije vratio i ponovo ga povredio. Ruski avion ni u jednom slučaju nije uzvratio - rekao je zvaničnik ministarstva koji je želeo da ostane anoniman i dodao da su južnokorejski borci ponovo ispalili pucnje upozorenja.

Prema rečima južnokorejskog zvaničnika, to je prvi put da je neki ruski avion povredio vazdušni prostor te zemlje.

On je rekao da su tri ruska aviona ušla u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu sa tri kineska vojna aviona i dodao da nije poznato da li su to učinili namerno. 

Zvaničnik je dodao da su, pre zajedničkog leta, kineski avioni ušli u južnokorejsku odbrambenu identifikacionu zonu na jugozapadnoj obali.

Ruski borbeni avion T-50 Foto: Wikipedia/Alex Beltyukov

AP navodi da su kineski avioni proteklih godina povremeno ulazili u odbrambenu identifikacionu zonu Južne Koreje.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da planira da kasnije danas pozove zvaničnike iz ruske i kineske ambasade kako bi im uručilo protest.

Prostor koji je ruski avion povredi nalazi se iznad grupe malih ostrva koja pripadaju Južnoj Koreji, ali su predmet spora sa Japanom.

Rusija nije zainteresovana strana u tom sporu.

Oglasilo je i Ministarstvo odbrane Rusije i navelo da ruski avioni TU-95MS nisu narušili vazudšni prostor.

Oni su dodali da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku njihovu proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane, koju je i postavila sama Južna Koreja.

- Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili pretnju za svoju bezbednost — odgovor bi usledio - navelo je Ministarstvo odbrane.

Pogledajte video: Prvi snimak sa mesta pada borbenih aviona u Nemačkoj

[telegraftv id=23840

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA