Rekordan broj vernika napustio hrišćanske crkve u Nemačkoj, a sve iz jednog stravičnog razloga

Mnogi su ovaj trend nazvali zabrinjavajućim

  • 6

Dve najveće crkve u Nemačkoj, katolička i protestantska, objavile su kako beleže rekordan broj odlazaka vernika, prenose agencije.

- Katoličku crkvu u Nemačkoj je 2018. napustilo 216.000 članova, što je porast od 29 posto u odnosu na raniju godinu - saopštila je nemačka biskupska konferencija u Bonu.

Sekretar konferencije Hans Langendoerfer nazvao je taj trend "zabrinjavajućim" i kao glavni razlog naveo objavljivanje velike studije o zlostavljanju maloletnika unutar crkve prošle godine.

- Mnogi nam ne veruju da konzekventno i odlučno delujemo protiv počinitelja u vlastitim redovima - rekao je Langendoerfer nemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istovremeno, protestantska crkva Nemačke u Hanoveru je saopštila kako ju je lani napustilo 220.000 vernika, 11 posto više nego 2017. godine.

Predsednik Veća protestantske crkve Heinrih Bedford-Strohm je objasnio kako je svaki izlazak iz crkve "bolan", ali da danas vernici potpuno slobodno mogu odlučiti hoće li ostati u crkvenoj zajednici ili ne.

biblija, sveštenik. pop, religija, katolici, katoličanstvo, vernik, krst, brojanica, Foto-ilustracija: pixabay.com

- Mi smo zahvalni svima koji su snagom vlastite volje odlučili ostati u okrilju crkve - rekao je on.

SIGURNI PRIHODI OD POREZA

Poznati kriminolog i istaknuti pripadnik protestantske crkve Kristijan Feifer smatra kako je i crkveni porez u Nemačkoj jedan od razloga napuštanja crkve.

- Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, crkva se u Nemačkoj može osloniti na sigurne prihode od poreza što je možda čini tromom - izjavio je on.

Uprkos padu broja vernika, zbog trenda povećanja plata i povoljne ekonomske situacije, prihodi od crkvenog poreza se nisu smanjili.

U Nemačkoj pripadnici jedne od dve crkvenih zajednica plaćaju tzv. crkveni porez koji iznosi osam do devet posto od poreza na prihod.

Katolička crkva trenutno ima 23, a protestantska 21 milion vernika u Nemačkoj.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    23. jul 2019 | 17:02

    Katolici jesu jer vise ne veruju popovima i zbog poreza dok protestanti su u istocnoj nemackoj bivsi DDR bili komunisti tako da mnogi nisu ni ulazili u crkvu samo kad neko umre.

  • volja

    23. jul 2019 | 21:27

    Sve je to u redu, a sta da radimo kada utvrdimo da stvarno ima Boga. Koga da krivimo za sve kada ni sami nismo poduzeli nista. Pa ako ga i nema, bar ne u onom smislu koji mi mislimo zar nije bozansko u stvari ono ljudsko u coveku sto nas razlikuje od zivotinje i cini razumnim bicem. Zapitaj se dragi citaoce sta si to zadnje uradio ljudski prema drugom coveku i ako nadjes pozetivan odgovor budi zadovoljan sobom i Bog ce biti zadovoljan tobom.

  • Zoko

    23. jul 2019 | 18:34

    I presli na Islam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA