≫ 

Otac Turčin, majka Ruskinja: Boris Džonson je dva puta bio u Srbiji, evo šta nam je tad poručio

Radio je kao novinar, a 2016. posetio je i Srbiju

  • 7
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija ima novog premijera - to je Boris Džonson koji je do jula 2018. bio šef diplomatije. Džonson ima bogatu političku karijeru iza sebe, bio je i gradonačelnik Londona, a u trci za lidera Konzervativne partije ubedljivo je pobedio Džeremija Hanta i tako nasledio ne tako popularnu Terezu Mej.

Oštar na jeziku, spreman da izvuče Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez dogovora, bivši novinar punio je naslovne strane godinama. Pratili su ga skandali, što politički, što oni iz privatnog života, ali to ga nije sprečilo da se sada nađe na najmoćnijoj poziciji u zemlji.

Boris Džonson je rođen 19. juna 1964. godine u Njujorku i imao je državljanstvo Sjedinjenih Američkih Država do 2016. godine. Otac mu je turskog porekla, odnosno deda mu se zvao Osman Kemal, ali se pokrstio kao Vilfred Džonson. Sa majčine strane ima rusko-jevrejske korene, a sa porodicom se preselio u London kada je imao samo pet godina.

Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Studirao je klasične nauke na univerzitetu u Oksfordu, a nakon studija se vratio u London. Pošto je diplomirao, zaposlio se kao savetnik za menadžment ali je dao ostavku nakon svega nedelju dana.

- Koliko god se trudio, nisam mogao da gledam u grafikon rasta profita na video-bimu, a da ne padnem u nesvest - rekao je on jednom prilikom.

Nakon toga je počeo da se bavi novinarstvom, te je 1999. godine postao urednik magazina "The Spectator". Zahvaljujući tom radom mestu postao je zapažan u javnosti.

Kao novinar obišao je mnoge zemlje, pa je tako bio u poseti i Srbiji. To je srpskoj javnosti postalo poznato tek 2016. godine kada je posetio Beograd gde se susreo sa tadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Boris Džonson, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Fascinantno je videti koliko se zemlja promenila. Bio sam ovde pre 17 godina. Srbija je postigla ogroman ekonomski uspeh i politički ste napredovali - rekao je Džonson na konferenciji u novembru 2016. godine.

Džonson je član Konzervativne stranke postao 2001. godine, tada je izabran za predstavnika Henlija na Temzi u parlamentu. Tri godine kasnije postao je ministar opozicije za kulturu, a 2005. za prosvetu. U julu 2007. povukao se sa funkcije ministra kako bi mogao da bude kandidat konzervativaca na izborima za gradonačelnika Londona. Upseo je da porazi tadašnjeg gradonačelnika Kena Livingstona.

I Džonsonov privatan život je i te kako zanimljiv. Ženio se nekoliko puta, a interesantan je podatak na Vikipediji, gde za broj dece koju ima piše "5 ili 6".

Zvanično ima četvoro dece sa drugom ženom Marinom Viler od koje se trunutno razvodi, ali o svojoj privatnosti ne želi da govori u javnosti.

VIDEO: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Маркантна лик!

    23. jul 2019 | 17:25

    Апсолутно је не битно шта је говорио као човек из опозиције. Велике силе, НЕ мењају политику променом политичара.

  • Peca

    23. jul 2019 | 19:16

    Takvi su najgori Jer imaju potrebu da dokazuju ono što nisu.

  • Predrag Z.

    23. jul 2019 | 19:01

    Au kakva mešavina 😣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA