≫ 

Kad je Boris Džonson došao u Srbiju pre tri godine, napravio je ogromni skandal

Džonson je tada, kako su ga optuživali, prekršio ministarski kod

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Novi premijer Velike Britanije je Boris Džonson, a svi mediji danas se bave skandalima koji su zabeležili političku karijeru nekadašnjeg šefa diplomatije. Jedan od tih skandala povezan je sa Srbijom, odnosno promocijom njegove knjige 2016. godine u Beogradu.

Boris Džonson je tada kao šef britanske diplomatije, sredinom novembra posetu Srbiji iskoristio za promociju nove knjige o Vinstonu Čerčilu. Ipak, u britanskim medijima digla se velika prašina, čak toliko da Laburistička partija zatraži pokretanje istrage kako bi se istražilo da li je Džonson prekršio ministarski kod.

Laburista, tadašnji ministar laburističke vlade u senci, Enrdju Gvin pisao je premijerki Terezi Mej i požalio se o kršenju pravila. Smatrao je da Džonson treba da odgovori da li je bilo konflikta između njegovih javnih i privatnih interesa.

On je upitao Mejevu da li je znala za Džonsonov finansijski interes od prodaje knjige pre nego što je on doputovao u Beograd i da li je ona pristala na to bez obzira na korist koju bi Džonson mogao da ima, piše "Politiko".

Da podsetimo, Džonson je drugog dana posete Srbiji duskutovao u knjižari u Beogradu o svojoj knjizi "Čerčilov faktor" i potpisao je nekoliko primeraka.

- Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Forin ofis, a ne da promoviše prodaju svoje knjige - rekao je Gvin tada.

VIDEO: Sve ispale novog premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA