Protesti u Hongkongu: Demonstranti zauzeli aerodrom, okolne zemlje apeluju građanima da ne idu tamo

Aerodrom nije u potpunosti blokiran, ali rukovodstvo za svaki slučaj savetuje putnicima da krenu ranije

  • 2
Hongkong, protesti, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Nekoliko stotina demonstranata stiglo je na honkonški aerodrom i pozivalo na demokratiju, a neki su i uzvikivali "slobodan Hongkong", dok obližnji Singapur savetuje svojim građanima da izbegavaju putovanje u taj deo kontinenta.

Rukovodstvo aerodroma objavilo je da protesti neće uticati na njegovo funkcionisanje, ali su savetovali putnike da stignu ranije.

Hongkong, protesti, aerodrom Demonstranti zauzeli aerodrom u Hongkongu; Foto: Tanjug/AP

Bivša britanska kolonija Hongkong, vraćena Kini 1997. godine, u najvećoj je političkoj krizi u poslednjiih nekoliko decenija. Protesti u toj autonomnoj pokrajini traju već dva meseca i predstavljaju jedan od najvećih izazova kineskog predsednika Si Đinpingu otkad je preuzeo vlast.

SVAKODNEVNI PROTESTI

Protesti se sad već događaju svakodnevno. Prošle nedelje je oštećena zgrada lokalnih vlasti, a Peking je upozorio da je to napad na kineski suverenitet.

Hongkong, protesti, aerodrom Žele da ukažu turistima sa kakvim se problemima suočavaju građani Hongkonga; Foto: Tanjug/AP

Demonstracije u Hongkongu započele su 9. juna zbog nezadovoljstva zakonom koji je trebalo da omogući izručenje osumnjičenika Kini.

Stanovnici Hongkonga smatraju kako bi to potkopalo pravosudnu nezavisnost te pokrajine i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Od zakona se u međuvremenu nominalno odustalo, no demonstranti traže njegovo potpuno povlačenje i ostavku šefice vlade Kari Lam. Njihovi zahtevi su se proširili i na zadržavanje demokratskih tekovina i sloboda poput slobode govora i nezavisnosti sudstva, a neki čak traže i zabranu ulaska turistima iz središnje Kine.

Hongkong, protesti, aerodrom Upozorenje turistima da obrate pažnju na to šta se dešava i zbog čega građani protestuju; Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su u petak na aerodrom stigli s kacigama na glavi, te su seli na pod, s natpisima koji pozivaju na potpuno povlačenje mere o izručenju i izvikujući slogane poput "Slobodan Hongkong".

- Svet nas gleda poslednjih nekoliko nedelja. Verujemo da je aerodrom najbolji način da turistima objasnimo što se stvarno događa u Hongkongu - istakao je Džeremi Tam, bivši pilot i zastupnik koji je pomagao u organizaciji demonstracija.

Hongkong, protesti, aerodrom Okolne zemlje savetuju svoje državljane da ne idu u Hongkong; Foto: Tanjug/AP

Singapur je u petak upozorio svoje stanovnike da izbegavaju delove Hongkonga u kojima se odvijaju protesti.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA