Jeziva statistika o tome zašto Rusi ubijaju svoje žene: Tamo poziv u pomoć ništa ne vredi

Prema podacima od 2012. godine svaka peta žena je bila žrtva nasilja

  • 6

Statistički podaci koji dolaze iz Rusije zaprepastili su svet. Čak 6.000 žena u 2018. godini bilo je prepoznato kao žrtve nasilja, a 40 odsto ubijenih su one žene koje su ubili njihovi partneri. Kašnjenje sa prijavom zlostavljača, ali i policijsko zanemarivanje samo su neki od razloga zbog kojih je ova brojka tako visoka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u 2019. godini 20 odsto žena u Rusiji bilo je nekad fizički zlostavljano, 38 odsto njih - verbalno, a sve češće se takvi incidenti događaju u porodici.

Projekat "Legalna inicijativa" je u 2018. zabeležio brojku od 6.000 žena koje su pretrpele nasilje. U nekim slučajevima članovi porodice nanose ne samo teške telesne povrede, već ih i liše života. Prema istoj toj statistici, čak 40 odsto ubijenih žena, ubili su muškarci - njihovi partneri.

UBISTVO DEVOJKE NA IGRALIŠTU

Posledni zločin koji je šokirao naciju dogodio se 25. jula. Tog dana je ubijena 25-godišnjakinja i to na dečjem igralištu gde je otišla u šetnju sa svojom petogodišnjom ćerkom. Devojčica je hospitalizovana.

Policija je krenula u potragu za počiniocem i pronašla automobil, a nekoliko sati kasnije i muškarca koji je uhapšen. Priznao je zločin, prenosi ruska "Gazeta".

Rekao je da je unapred dogovorio sastanak sa devojkom, a onda čim su seli na klupu na igralištu, izbo ju je nožem 20 puta. Roditelji i deca koji su se u tom trenutku nalazili na igralištu postali su svedoci stravičnog zločina.

Prema njegovim rečima, nije imao nameru da ubije devojku sa kojom se viđao.

- Sastao sam se sa njom, ona me je uvredila. Uvek nosim nož sa sobom - rekao je on.

Kasnije je utvrđeno da je ovaj muškarac već osuđivan zbog ilegalnog posedovanja oružja, a sada se istražuje da li postoji mogućnost da ovo nije prvo ubistvo osumnjičenog.

- Istraga proverava informacije da je osumnjičeni povezan sa ubistvom devojke na Krimu 2014. godine - saopštio je Istražni komitet.

Žena, žene, nasilje, ubistvo, zlostavljanje, pištolj, pesnica Foto - Ilustracija: Telegraf/Pixabay

NEMAR POLICIJE

Stravična brojka zločina može se ogledati i u nemaru policije. Tako je Okružni sud u Orjolu osudio 11. juna bivšu policajku Nataliju Baškatovu na dve godine. Razlog - kriva je za smrt Jane Savičuk koja je umrla zbog nasilja u porodici.

Tokom svađe sa bivšim momkom Andrejem Boočkovim, 17. novembra 2016. godine, on joj je zapretio ubistvom, zbog čega se Jana Savičuk obratila policiji. Dežurni su stigli po pozivu, ali nisu uhapsili osumnjičenog.

- Baškatova je videla kako muškarac, u prisustvu policije, pokazuje agresiju prema Savičuk, vređao je i pretio da će uništiti sve u stanu u kom je ona živela. Na sve ovo policajka je odgovorila "Dosta, dosta", a onda želeći da napusti "konfliktnu zonu", rekla "dozvolite da odemo" - rekao je advokat na sastanku sa policijom.

Tvrdi se i da je Baškatova cinično rekla Jani Savičuk: "Ako vas ubije, definitivno ćemo otići. Opisaćemo leš, ne brinite".

Nakon toga, policija je otišla, ali se sukob između dvoje mladih ljudi nije smirio. Muškarac je devojku izvukao iz automobila i počeo da je udara, nije stao dok ona nije prestala da diše.

Osuđen je na 13 godina zatvora, a krivični postupak pokrenut je i protiv policajke Natalije Baškatove zbog nemara. Tokom saslušanja, ona je negirala krivicu.

- Verujem da je krivični postupak protiv mene pokrenut ilegalno, nerazumno, kako bi se udovoljilo javnom mnjenju - rekla je ona.

Međutim, očevici su tvrdili suprotvno, a to je da policajka nikako nije smela devojku da ostavi samu sa mladičem.

- Nažalost, u ovom slučaju, napadač ne bi bio uhapšen odmah. Sve se prosleđuje okružnom policijskom službeniku, a on već vodi razgovor sa osumnjičenim, a sve će biti odbačeno ako nema očiglednog nasilja. Ili možete da odete u Hitnu pomoć, oni tamo će morati da obaveste policiju. Na primer, žena dođe sa modricama u Hitnu i zatraži pomoć. Lekar je pita kako je zadobila povredu i ona kaže da ju je muž pretukao juče. Doktori moraju da obaveste polciju - rekao je advokat Aleksej Titov za "Gazetu".

Prema statističkim podacima, čak 80 odsto žena koje su žrtve nasilja nikada ne odu u policiju. Za to vreme, 95 odsto slučajeva koji se odnose na "prebijanje" završi bez kažnjavanja i zatvaranja.

- Situacija sa porodičnim nasiljem u Rusiji vremenom je postala gora - rekla je Julija Gorbunova iz "Hjuman rajts voča". Kako je rekla, u 2012. je svaka peta žena u Rusiji doživela nasilje od svog partnera.

Pogledajte video: Masakr u Novom Sadu: Muškarac ubio ženu i njene roditelje

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    27. jul 2019 | 10:08

    Ovo je laž i zapadna propaganda

  • Wien

    27. jul 2019 | 10:29

    Ovo ispade da je u Rusiji 50 miliona zena zrtva nasilja...ajde...licemjerne demokrate opet s....

  • PRC

    27. jul 2019 | 11:00

    Čim su to podatci iz ove BELOSVETSKE onda verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA