≫ 

Ne, NATO nije ubio više ljudi nego Talibani

U prvih šest meseci ove godine u Avganistanu je ubijeno 717 civila

  • 11

Na portalu Telegraf.rs 30. jula 2019. objavljena je vest preuzeta sa novinske agencije Tanjug iz koje se nameće zaključak da je NATO usmrtio više civila nego talibani, što nije slučaj.

Da je reč o pogrešnoj interpretaciji brojki iz izveštaja Ujedinjenih nacija, našem portalu skrenuo je pažnju sajt raskrinkavanje.ba.

Kako se navodi u njihovoj analizi posvećenoj ovoj temi, podaci UN pokazuju da je u operacijama međunarodnih koalicionih snaga je stradalo 314 civila, dok su talibani odgovorni za smrt njih 531. Odnosno, nije tačna informacija koja govori da je "NATO usmrtio više civila nego talibani".

Tek ukoliko se sa brojem civila koje je usmrtio NATO zbroje i žrtve avganistanskih snaga, dobije se cifra veća od 531, koliko civila su usmrtili talibani i pripadnici islamističkh grupa.

Napomena: U prvobitnom tekstu je bilo navedeno da su NATO i avganistanske snage usmrtile više civila u Avganistanu nego talibanski pobunjenici i drugi ekstremisti, uz navođenje da je to zaključak izveštaja UN nacija, što nije slučaj. Isti tekst je ispravljen i upotpunjen podacima iz analize portala Raskrinkavanje.ba

VIDEO: Doček hrvatskog vojnika poginulog u Avganistanu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NE u NATO

    30. jul 2019 | 09:51

    NATO najveća zločinačka terorististička organizacija na svetu

  • Marko

    30. jul 2019 | 09:49

    A neki dan tekst o onom hrvatu da je poginuo kao nato vojnik baš u Avganistanu, eto šta su radili tamo...

  • Драган

    30. jul 2019 | 12:45

    НАТО и армија САД су најопасније терористичке организације .Зато и имају правило да њих нико не може да суди .ДОКЛЕ ЋЕ ДА ЋУТИ ЉУДСКА САВЕСТ ?ДА ЛИ САВЕСТ ЈОШ ПОСТОЈИ ?ГДЕ СУ УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA