Indija ukida autonomiju Kašmira, Pakistan upozorava: "Zemlje bi mogle da uđu u rat"

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju

  • 0
Kašmir Indija Pakistan Foto: Tanjug/AP

Indijska vlada namerava da ukine ustavnu odredbu o specijalnom statusu Kašmira koji mu je garantovao autonomiju kako bi potpuno integrisala ovaj većinski muslimanski region.

Odluka je doneta predsedničkim ukazom o ukidanju Člana 370 koji "stupa odmah na snagu".

Sa druge strane, Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečilo da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Amit Šah rekao je parlamentu da će federalna vlada ukinuti član 370 koji garantuje specijalni status Kašmiru i omogućava mu sopstvene zakone, prenosi Rojters.

- Ceo ustav biće primenljiv na Džamu i Kašmir državu - rekao je on.

Indija, Kašmir Foto: Tanjug/AP

Šah je takođe predstavio nacrt zakona o reorganizaciji regiona Džamu i Kašmir koji će, ako bude usvojen, podeliti državu na dve teritorije - Džamu i Kašmir koji će imati izabranu zakonodavnu vlast i Ladah koji će direktno biti pod upravom centralne vlade bez svog zakonodavstva.

Trenutno Džamu i Kašmir se sastoje iz tri regiona: hinduistički Džamu, muslimanski Kašmir i budistički Lakah.

Bivši premijer Kašmira Mehbuba Mufti naveo je na Tviteru da je odluka "nelegalna i neustavna".

- Danas je najcrnji dan u indijskoj demokratiji - napisao je Mufti.

Oglasio se ministar spoljnih poslova Pakistana Šah Mahmud Kureši koji je rekao da ukidanje specijalnog statusa Kašmira krši rezoluciju UN.

Indija, Kašmir Foto: Tanjug/AP

Predsednik pakistanskog dela Kašmira Sardar Masud Kan takođe je odbacio indijsku odluku i upozorio da bi Indija "mogla da uđe u rat" sa Pakistanom u takvoj situaciji.

Kašmir, koji ima većinsku muslimansku populaciju, odavno je kamen spoticanja između Indije i Pakistana, budući da obe zemlje polažu pravo na tu teritoriju, podseća agencija.

Napetosti su naročito eskalirale od petka, kada su lokalni indijski zvaničnici u Kašmiru izdali upozorenje zbog mogućeg napadi ekstremističkih grupa sa sedištem u Pakistanu.

Pakistan je odbacio te tvrdnje, ali hiljade indijskih turista, hodočasnika i radnika napustile su region u panici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA