≫ 

Peking upozorio demonstrante u Hongkongu nakon što je grad paralisao štrajk: Ne igrajte se sa vatrom

Generalni štrajk u ponedeljak zaustavio je život u užurbanom centru Azije

  • 4
Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

U Hongkongu se proteklih nedelja održavaju masovne antivladine demonstracije, koje su često bile i nasilne i završavale se sukobima protestanata i policije. Nakon što su u ponedeljak učesnici protesta blokirali vozove i aerodrom, zbog čega je otkazano stotinak letova, oglasio se i Peking, koji je izdao oštro upozorenje demonstrantima.

- Oni koji se igraju vatrom, stradaće od iste - izjavio je Iang Guang, portparol Državnog saveta za pitanja Hongkonga i Makaa na konferenciji za novinare u Pekingu.

Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

On je istakao kako "Kina ima ogromnu moć da ugasi proteste" i upozorio je da će odgovarati svako ko se bavi "nasiljem i zločinima".

Na pitanje novinara da li Kina razmišlja o upotrebi vojne sile u Hongkongu, Guang je rekao kako "neće dozvoliti da bilo koje radnje koje napadaju princip "jedna zemlja, dva sistema" prođu nekažnjeno".

- Upozoravam sve te kriminalce: nemojte pogrešno da procenjujete situaciju i uzimate uzdržanost kao znak slabosti - istakao je on.

Njegove izjave usledile su dan nakon što je liderka Hongonga Keri Lam obećala da će uspostaviti red u gradu nakon skoro devet nedelja neprekidnih demonstracija.

Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

Govoreći u ponedeljak, zabrinuta Lam rekla je da je kineska teritorija "na ivici vrlo opasne situacije".

U gradu je u ponedeljak nastao haos kada su demonstranti zabarikadirali puteve i opkolili policijske stanice u najvećim nemirima otkako je bivša britanska kolonija vraćena Kini 1997. godine.

Generalni štrajk u ponedeljak zaustavio je život u užurbanom centru Azije.

Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

Demonstrantima su se pridružili učitelji, radnici obezbeđenja i oko 2.300 radnika iz oblasti vazduhoplovstva, što je dovelo do toga da čak 224 leta budu otkazana.

Putnički vozovi bili su blokirani kada su demonstranti stavili kišobrane na vrata ili su rukama sprečavali da se otvore za vreme špica.

U sukobima tokom noći u ponedeljak, policija je pokušala da uguši demonstracije u sedam odvojenih okruga. Na nekoliko lokacija koristili su suzavac protiv demonstranata obučenih u crno, koji su nosili maske za lice.

Hongkong Hong Kong protesti Foto: Tanjug/AP

Policija je saopštila da je uhapšeno 148 ljudi u ponedeljak, a od 9. juna, kada su počeli protesti, privedeno je 420 osoba.

Društvene i političke podele produbljuju se u Hongkongu. Protesti su počeli kao odgovor na predloženi zakon o ekstradiciji, koji bi dozvolio da Kini izruče osobe osumnjičene za teška krivična dela.

Zakon je na kraju suspendovan, ali demonstranti ne veruju da se od njega potpuno odustalo, i rekli su da je to "još jedna laž liderke Lam".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA